Otkriveno skriveno i nepoznato blago Bara

"Naša prirodna bogatstva i predanja su izuzetno veliki, mi ležimo na blagu, a toga nismo svjesni"
103 pregleda 2 komentar(a)
Bar, Foto: Anto Baković
Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 09.07.2016. 14:00h

Turistička ponuda barske opštine biće bogatija za pet lokacija i legendi koje do sada nisu bile poznate široj javnosti: dodjelom pet nagrada, Turistička organizacija Bar danas je okončala svoju nagradnu igru „Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago“, za koju je prispjelo ukupno 16 predloga. Ističući da će ovaj konkurs biti tradicionalan, direktorica TO Bar Neda Ivanović kazala je da je on bio organizovan u cilju sakupljanja što više podataka o široj javnosti nepoznatim turističkim atrakcijama Bara koje imaju potencijale turističke valorizacije.

Prva nagrada i 500 eura pripali su Naseru Kraji za “Ledene bunare Ostrosa”, 12 bunara u selu Boljevići u barskoj Krajini-njih prati legenda o velikoj ljubavi momka i djevojke iz Ostrosa koji su kasnije porodili 12-oro djece.

"Naša prirodna bogatstva i predanja su izuzetno veliki, mi ležimo na blagu, a toga nismo svjesni", rekao je Kraja na prigodnoj svečanosti u “Portofinu” na kojoj je bio i predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić.

Drugu nagradu i 300 eura dobio je Osman Grgurević za “Pećinu Spila u Veljoj Gorani”. Ističući da bi svi nagrađeni “sigurno dali svoje ideje i da konkurs nije bio nagradni, jer vole Bar”, on je dodao da je u pećinu u Mrkojevićima, za koju ne zna ni najveći dio mještana, ušao sa prijateljima profesorima sa Univerziteta Beograd “prije sedam-osam godina”.

III nagradu i 200 eura dobila je Sara Kurgaš za “Česme vakufi - zadužbine vode”, česme iz perioda turske vladavine kojih na teritoriji opštine Bar ima na desetine, od čega su tridesetak sa sačuvanim isklesanim natpisima na arapskom pismu. Sara je istakla da su kroz ovaj konkurs Barani dobili prilike da više nauče o kraju u kojem žive.

"Svi nagrađeni predlozi podstiču okrivanje novog, nepoznatog, zaboravljenog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa opštine Bar. Još jednom se potvrdilo da su mještani i pojedinci dobri poznavaoci kraja u kome žive, s razvijenom sviješću o očuvanju, zaštiti i valorizaciji materijalnih i nematerijalnih vrijednosti svog zavičaja", rekla je dr Anastazija Miranović, predsjednica žirija TO Bar u kojem su bili i profesor fotografije Lazar Pejović i mr Pera Pavlica Dragišić, dobitnica nagrade NTOCG 2001. za legendu o Vilinim parama.

Specijalne nagrade za Josifa i jadranku

Specijalne nagrade od po 100 eura dobili su Josif Božović i mr Jadranka Tršić za “Stazu endema – bilje na Vrsuti” i 90-godišnji Milutin Mašanović za “Selo Orahovo – Crmnica”.

Bonus video: