Dani planinskog cvijeća od 11. jula

13.jul obilježiće program kod spomenika palih boraca durmitorskog kraja upriličen povodom deset godina nezavisnosti i još dva jubileja
0 komentar(a)
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Dani planinskog cvijeća, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 09.07.2016. 10:47h

Tradicionalna turističko-promotivna i zabavno-sportska manifestacija „Dani planinskog cvijeća“, koju organizuju Opština, lokalna TO i Centar za kulturu sa Žabljaka, počinje 11. jula poetskim festivalom „Petrovdanski pjesnički vijenac i dodjelom nagrada „Durmitorski vjesnik“. Dan posvećen literalnom stvaralaštvu nastaviće se pjesničkim matineom i susretima pjesnika iz zemlje i okruženja a večernji časovi rezervisani su za izložbu slikara Udruženja „Slikarski uranak“ iz Podgorice.

Na Petrovdan, po tradiciji, je izložba cvijeća i cvijetnih aranžmana, ručnih radova i mliječnih proizvoda. Tog dana, tačno u podne, organizuje se pohod izviđača.

Najveći državni praznik 13.jul, obilježiće program kod spomenika palih boraca durmitorskog kraja upriličen povodom deset godina nezavisnosti i još dva jubileja. 75 godina od podizanja trinaestojulskog ustanka i isto toliko od formiranja Durmitorske partizanske republike.

Nakon toga organizuje se bogat program u Njegovuđi. Uobičajeno kroz nadmetanja u narodnim sportovima, skokovima u dalj, bacanju kamena sa ramena i nadmetanju u nadvlačenju konopa, i onim što cijeli vijek okuplja nekoliko hiljada posmatrača, trkama konja u tri različite kategorije.

„Frog film fest“ i prva projekcija priređuje se 14. jula. Tog dana je i predavanje na temu „Sakuplčjanje, sušenje i čuvanje ljekovitog bilja i jestivih gljiva“ a predavači su dr Dragica Bojović i dr Jelena Lazarević. Narednog dana je promocija knjige „Stazom Hipokrata-durmitorski ljekari“ u organizaciji Udruženja Durmitoraca iz Beograda. Televizijska emisija javnog servisa „Jutro iz gradova“ 16. jula posvećena je Žabljaku.

Manifestacija se završava 18. jula, predstavom „Jerihonska ruža“ rađena po tekstu Diane Meheik, u režiji Mirka Radonjića.

Bonus video: