Džin od zgrade imaće 25.000 kvadrata

Spratnost buduće zgrade koja će imati 25.000 kvadrata, naknadno će se odrediti konkursom
96 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Simpa, Foto: Savo Prelević
zgrada Simpa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2016. 17:15h

Na mjestu zgrade Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje (RZUP) premijerovog brata Aca Đukanovića, može da se izgradi stambeno-poslovna zgrada preko 25.000 kvadrata.

Na zahtjev RZUP-a, obrađivač plana “Arhient” iz Podgorice, prihvatio je da se spratnost odredi konkursom, odnosno da se ne ograničava na 11 spratova, koliko je bilo predviđeno 2012. Izmjenama i dopunama DUP-a “Novi grad 1 i 2”.

“Površina parcele iznosi 5.705 metara, smatra se da odnos kvadrature stanovanja i poslovanja ne treba ograničavati, odnosno objekat treba da bude eksponiran kako u horizontalnom, tako i vertikalnom gabaritu, kako bi predstavljao jednu od repernih tačaka gradskog jezgra. Zbog toga se ne vidi razlog ograničavanja spratnosti na P+11... “, navodi se zahtjevu RZUP, koji je prihvaćen.

U obrazloženju se navodi da obilježja kao što su osobene zgrade, pogotovo one od gradskog značaja, tornjevi ili skulpture, pomažu da se utvrde referentne tačke i naglasi hijerarhija mjesta.

“Izgradnja objekta je javni interes, jer obezbjeđuje glavnom gradu novi urbani reper, urbanu formu u formiranju prepoznatljive slike grada. Izgradnja će oživjeti prostore uz Bulevar revolucije, koji su krajnje zapušteni i neoplemenjeni, kako zelene površine, tako i javni sadržaji u prizemljima stambenih zgrada”, navodi se u benefitima koji će se dobiti izgradnjom nove zgrade. Istaknuto je da će nova zgrada naglasiti i prostor Sportskog centra “Morača”, daće mu novu vrijednost i šansu za razvoj i bolju valorizaciju.

Obrađivač plana, „Arhient” iz Podgorice, za parcelu, odnosno park kod zgrade „Simpo”, na kojoj su upravo građani, potpomognuti Acom Đukanovićem, Veskom Barovićem spriječili izgradnju solitera “Maxim” 2003, predviđa ipak stambenu zgradu.

“Na ovoj lokaciji imamo pojavu nezavršenog bloka, što je uočljivo i u planu, a i u realnosti. Po pravilu blokovi treba da budu zatvoreni prema spoljašnjosti. Planirana je stambena zgrada, koja gabaritima ne ugrožava susjedne...”, navodi obrađivač plana.

Igralište će ukloniti zbog bezbjednosti

Dječije igralište u zoni frekventnog saobraćaja i raskrsnice između Bulevara revolucije i Moskovske ulice, nije u skladu sa osnovnim urbanističkim načelima iz bezbjedonosnih razloga, pa se zbog toga uklanja. To se navodi u benefitima izgradnje zgrade na parceli kod “Simpa”, kao i da će uređenjem terena oko, oživjeti prostor.

“Bruto građevinska površina buduće zgrade iznosiće 4.056 metara kvadratnih, a visina se treba uskladiti sa ostalim zgradama na raskrnici”, navodi se u dokumentu.

Bonus video: