NP Prokletije domaćin planinske trke "Vertical kilometer"

Najbrži na trci koja je održana 2015, bio je Janko Gardović iz Herceg Novog sa vremenom od 38 minuta i 05 sekundi. Najbolja među damama bila je Sofija Arapović iz Srbije sa vremenom od 52 minuta i 23 sekunde
62 pregleda 0 komentar(a)
Vertical kilometer, Foto: Skyrunning-serbia.com
Vertical kilometer, Foto: Skyrunning-serbia.com
Ažurirano: 08.07.2016. 15:18h

Nacionalni park Prokletije će 9. jula drugi put biti domaćin planinske trke “Vertical kilometer" i ugostiti brojne trkače iz Srbije, Crne Gore i regiona. Staza na kojoj će se preko 60 takmičara oprobati vodi iz doline Grbaje podno vrhova Karanfila do Krošnje, a vertikalni uspon je skoro 1.000 m na stazi dužine 3,2 km.

Konfiguracija terena opravdava naziv “Vertical kilometer”.

Najbrži na trci koja je održana 2015, bio je Janko Gardović iz Herceg Novog sa vremenom od 38 minuta i 05 sekundi. Najbolja među damama bila je Sofija Arapović iz Srbije sa vremenom od 52 minuta i 23 sekunde.

Trka počinje u subotu, u 10.00 sati, sa takozvane druge livade Grebaje.

Takmičari startuju na hronometar sa razlikom od 1 minuta.

NP Prokletije trku organizuje u saradnji sa Skyrunning asocijacijom Srbije.

Iz NP Prokletije navode da organizacija ovakvih sportsko-turističkih manifestacija doprinosi održivom korišćenju prirodnih potencijala kojima NP Prokletije raspolaže i predstavlja ih široj javnosti.

"Velika zainteresovanost za dalje održavanje ove trke u Srbiji, ali i u zemljama u regionu može pospiješiti razvoj avanturističkog turizma, ali i omogućiti saradnju između nekoliko zemalja i realizovati uspješne projekte zajedničkim snagama, saradnjom i razmjenom iskustava. Skyrunning Serbia kao član Internacionalne Skyrunning Federacija, u velikoj je mjeri propraćena na svjetskoj skyrunning sceni, te se NP Prokletije promoviše među pravim sportskim organizacijama, sportistima i putnicima koji posjećuju ovakve destinacije", navode iz tog NP.

Više informacija o trci možete naći na zvaničnoj stranici.

Prokletije Vertical Kilometer 2015. from skysense on Vimeo.

Bonus video: