Đaci OŠ "Milan Vuković" od septembra bez matične zgrade

Stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Podgorice, utvrdili su "da se objekat škole nalazi na terenu koji nije stabilan, te da je pretrpio određena oštećenja, pa prema tome nije bezbjedan za korišćenje". Smatraju i da se stanje objekta može znatno pogoršati, ili pak doći do njegovog rušenja pri obimnijim padavinama ili jačim zemljotresima ili kombinaciji ovih uticaja
176 pregleda 1 komentar(a)
OŠ Milan Vuković, Foto: Slavica Kosić
OŠ Milan Vuković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.07.2016. 14:52h

Đaci Osnovne škole "Milan Vuković" od 1. septembra neće moći da pohađaju nastavu u objektu u hercegnovskom naselju Savina, jer nije bezbjedan za korišćenje, navedeno je iz Ministarstva prosvjete. Na objektu škole vidljivo je slijeganje unutrašnjih podova i spoljašnjeg terena kao i pukotine različitih širina na konstruktivnim i nekonstruktivnim elementima.

"Vijesti" su o oštećenjima na ovoj zgradi pisale prije mjesec, kada je direktor škole Željko Bojović tražio da se ispita stanje klizišta na kome je izgrađena škola.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Podgorice, utvrdili su "da se objekat škole nalazi na terenu koji nije stabilan, te da je pretrpio određena oštećenja, pa prema tome nije bezbjedan za korišćenje". Smatraju i da se stanje objekta može znatno pogoršati, ili pak doći do njegovog rušenja pri obimnijim padavinama ili jačim zemljotresima ili kombinaciji ovih uticaja.

Zato su savjetovali da se hitno pristupi istražnim radovima, izradi projekta sanacije i sanaciji objekta. Procijenjena vrijednost izrade i revizije tehničke dokumentacije koja uključuje i neophodna geomehanička istraživanja je 80.000 eura.

Školu na Savini koja je izgrađena 1980. godine, pohađa 723 učenika. Stoga će biti neophodno da se učenici izmjeste u druge osnovne škole u opštini Herceg Novi. Takođe će biti neophodno obezbijediti prevoz ovim učenicima, kao i zaposlenima.Podsjećamo da su skoro sve osnovne škole u hercegnovskoj opštini prebukirane i da je godinama aktuelna inicijativa da se izgradi još jedan školski objekat u Igalu.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno i da je neophodno u što kraćem roku pristupiti izradi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na rekonstrukciji objekta područne ustanove zadužbine porodica Bošković – Đurović – Laketić, površine 900 m2 u naselju Srbina. Ministarstvo prosvjete je rekonstrukciju ovog objekta već predložilo u Kapitalnom budžetu za 2017. Godinu i on će moći da da se koristi i nakon rekonstrukcije matične zgrade zbog velikog broja učenika i prebukiranosti kapaciteta u Opštini Herceg Novi.

Podsjećamo i da je vrtić u neposrednoj blizini škole zatvoren u aprilu jer rad i boravak u njemu nije bio siguran.

Hercegnovska opština je zbog pomjeranja, odnosno klizanja tla najugroženija opština u Crnoj Gori, upozoravaju bokeljski ekolozi i navode da je u opštini preko 30 aktivnih klizišta. Tlo na kome su izgrašeni škola i vrtič na Savini su jedno od tih nestabilnih terena.

Bonus video: