Osnovano Društvo profesionalnih novinara Crne Gore

"Angažovaćemo se kako bi pomogli pravnoj zaštiti kolega i procesuiranju napadača na novinare i medije, otkrivanju inspiratora i izvršioca ubistva glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića"
204 pregleda 1 komentar(a)
Društvo profesionalnih novinara, Foto: Boris Pejović
Društvo profesionalnih novinara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2016. 14:36h

Glavni ciljevi Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), koje je danas osnovano u Podgorici, su poštovanje novinarskih standarda, zaštita slobode javne riječi i unapređenje položaja novinara, fotereportera i snimatelja.

Na Osnivačkoj skupštini izabran je Upravni odbor (UO) koji čine Vesna Rajković Nenadić, Mustafa Canka, Tufik Softić, Sead Sadiković, Žarko Vujović, Mila Radulović, Milan Žugić i Bojan Terzić.

Iz UP DPNCG saopšteno je da je to udruženje osnovano u situaciji kada u Crnoj Gori samo na papiru postoji više udruženja, koja nijesu aktivna iako su novinari u teškom položaju i svakodnevno su izloženi pokušajima raznih uticaja.

“Cilj udruženja je da se tome odupre i doprinese unapređenju profesionalnih standarda koji neće zavisiti od države, vlasnika medija, političkih ili drugih interesnih asocijacija”, navodi se u saopštenju UO DNPCG.

Navodi se da u DNPCG vjeruju da će objediniti sve novinare, fotoreportere i snimatelje i uključiti ih u rad udruženja, bez obzira u kojim redakcijama rade, jer su interesi svih isti.

"Angažovaćemo se kako bi pomogli pravnoj zaštiti kolega i procesuiranju napadača na novinare i medije, otkrivanju inspiratora i izvršioca ubistva glavnog urednika lista Dan Duška Jovanovića", poručili su iz UP DNPCG.

Ističe se da su među prioritetima Udruženja napori da se novinirima obezbjedi beneficirani radni staž i pooštravanje zakonskih kazni za verbalne i fizičke napade na njih.

Kako se ističe, Udruženje ostaje otvoreno za sve koji poštuju profesionalne standarde.

Bonus video: