Marta Garsija Fidalgo u Tivtu o problemima RAE populacije

Matijević je kazala da Opština Tivat sprovodi veliki broj aktivnosti na planu integracije RE populacije, u prvom redu riješavanja njihovih stambenog pitanja i obrazovanja djece iz te populacije
0 komentar(a)
Marta Garsija Fidalgo, Foto: Siniša Luković
Marta Garsija Fidalgo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.07.2016. 13:52h

Gradonačelnica Tivta prof.dr Snežana Matijević, ugostila je danas koordinatorku za politiku integrisanja Roma u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Martu Garsiju Fidalgo.

Povod susreta bio je nedavno održan seminar posvećen temama poboljšanja kvaliteta života RE populacije u Crnoj Gori, te upoznavanje sa situacijom u Tivtu i svim aktivnostima lokalne uprave vezanim za unaprijeđenje položaja RE populacije. Sastanku su prisustvovali i Karolina Vrethem, savjetnica za politiku rodne ravnopravnosti u Evropskoj komisiji, Mladenka Tešić, predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, Sokolj Beganaj, odjeljenje za unaprijeđenje i zaštitu prava Roma i Egipćana u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Samir Jaha, Predsjednik NVO „Mladi Romi“, Džafer Brahimi, predsjednik Udruženja Egipćana i Ljuljeta Vučković ispred opštinske Kancelarije za pitanje Roma i Egipćana.

„Velikim brojem aktivnosti na ovom polju Opština Tivat pozitivan je primjer rješavanja mnogobrojnih problema sa kojim se svakodnevno susreću pripadnici RE populacije.

Tragom dobre prakse, Marta Garsija Fidalgo je izrazila zadovoljstvo učinjenim, navodeći da svojim angažovanjem Opština Tivat može biti inspiracija drugim opštinama.

Saradnja sa Evropskom komisijom po ovom pitanju nije samo značajna za opštinu, već je i doprinos na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji", saopšteno je iz kabineta gradonačelnice Matijević uz napomenu da je Fidalgo naglasila da je ranije fokus pažnje bio na raseljenim licima, pripadnicima RE populacije, a sada se treba fokusirati i na pitanje domicilnih Roma i Egipćana.

Matijević je kazala da Opština Tivat sprovodi veliki broj aktivnosti na planu integracije RE populacije, u prvom redu riješavanja njihovih stambenog pitanja i obrazovanja djece iz te populacije.

"Glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić upoznala je gošću sa trenutnim aktivnostima u koje spada: organizovani prevoz učenika sa lokacija „7. jul“, Gradiošnice i Lovanje do škole, obezbjeđivanje knjiga i školskog pribora, obuće i odjeće, organizacija dopunske nastava, otvaranje RE kancelarije u okviru OŠ „Drago Milović“ i druge", saopšteno je iz Opštine uz napomenu da je visoka ebropska zvaničnica nakon sastanka sa čelnicima grada, juče obišla naselje „7. jul“ u kojem žive pripadnici RE populacije.

Prema podacima Udruženja Egipćana i opštinske Kancelarije za pitanje Roma i Egipćana, na teritoriji opštine Tivat trenutno živi 450 pripadnika ove populacije.

Bonus video: