U Vladi vide još 32.000 radnika i stopu nezaposlenosti ispod 10 odsto

“Do 2030. godine projektovano je 32.000 novozaposlenih i 11.500 eura po glavi stanovnika. Rast zaposlenih u oblasti turuzma rašće mnogo brže nego u ostalim granama privrede. Cilj je i da se stopa nezaposlenosti, koja je sada 17,6 odsto, obori ispod 10 odsto”
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.07.2016. 13:33h

Nacionalnom strategijom održivog razvoja (NSOR) do 2030. godine - krovnim dokumentom koji bi trebalo da odredi budućnost Crne Gore, planirano je 20.000 novih radnih mjesta do 2020. i dohodak po glavi stanovnika od 10.000 eura do 2025.

“Do 2030. godine projektovano je 32.000 novozaposlenih i 11.500 eura po glavi stanovnika. Rast zaposlenih u oblasti turuzma rašće mnogo brže nego u ostalim granama privrede. Cilj je i da se stopa nezaposlenosti, koja je sada 17,6 odsto, obori ispod 10 odsto”, kazao je nakon sjednice Vlade ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

NSOR se naslanja na Agendu razvoja UN poslije 2015. godine, u kojoj se, između ostalog, kaže da do 2030. godine treba iskorijeniti ekstremno siromaštvo, obezbijediti da svi, a posebno siromašni i ranjivi, imaju jednaka prava na ekonomske resurse, kao i pristup osnovnim uslugama, vlasništvu i kontroli nad zemljištem i drugim oblicima vlasništva, nasljedstvu, prirodnim resursima, odgovarajućim novim tehnologijama i finansijskim uslugama, uključujući mikrofinansiranje, preduzeti hitne mjere u borbi protiv klimatskih promjena, zaštititi, obnoviti i održivo upravljanje ekosistemima i obavezno uvesti takozvanu zelenu ekonomiju...

“Najveći potencijal za kreiranje zelenih poslova leži u obnovljivim izvorima energije (energija vjetra, solarni izvori, biomasa, geotermalni izvori i male hidro-elektrane), reciklaži, javnom i željezničkom saobraćaju, energetskoj efikasnosti u zgradama i domaćinstvima, organskoj poljoprivredi i održivim malim farmama, te održivom upravljanju šumama. Kada je o sektorima ekonomije riječ, svakako da se ovdje prvenstveno misli na kreiranje nove zaposlenosti u poljoprivredi, energetici i turizmu”, piše u NSOR-u.

Ciljevi NSOR- su, između ostalih, sprječavanje efekata starenja stanovništva i migracija, unaprjeđenje zdravstvene zaštite osjetljivih i ugroženih grupa i zdravstvenog sistema uopšte, obezbjeđenje inkluzivnog i pravednog obrazovanje i promovisanje mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve.

Ciljevi su i razvijanje države uz efikasnu vladavinu prava, ravnomjerniji socio-ekonomski razvoj jedinica lokalne samouprave sa posebnim akcentom na razvoj sjevera, smanjenje stope siromaštva, unaprjeđenje saobraćajne i ostale infrastrukture, održivo korišćenje prirodnih resursa...

Jasavićeva kandiduje Vladu za projekat “Sva čuda Crne Gore”

Gvozdenović je najavio da će Ministarstvo raspisati konkurs projekat “Sva čuda Crne Gore” u okviru programa podsticajnih mjera u turizmu.

Građani će moći da dostave predloge za uvrštenje određenog lokaliteta na listu. Za to su predviđene i nagrade od 2.000, 1.500 i 1.000 eura. Prvi predlog stigao je od potpredsjednice Vlade Azre Jasavić koja je kandidovala - privremenu Vladu.

“Kandidujem na tom projektu, jer imam pravo kao fizičko lice, jedan poseban proizvod Crne Gore, a to je Vlada izbornog povjerenja i na konkurs ću se prijaviti, a ako kojim slučajem dobijem nagradu, opredijeliću je u humanitarne svrhe, odnosno u fond stipendiranja najtalentovanijih, a najsiromašnijih đaka”, kazala je Jasavićeva.

Bonus video: