Na dvije plaže u Crnoj Gori kupanje nije preporučljivo

Analiza je pokazala da je morska voda samo na ove dvije, od ukupno 90 kupališta, van kategorije, zbog čga je zvršeno novo uzorkovanje vode, koja će ponovo biti data Institutu za biologiju mora na analizu
601 pregleda 5 komentar(a)
Kumbor, Foto: Siniša Luković
Kumbor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.07.2016. 11:03h

Morska voda nije za kupanje i rekreaciju na kupalištu hotela "Kamelija" u Tivtu i centralnoj plaži u Kumboru, pokazali su najnoviji rezultati analize sanitarnog kvaliteta morske vode, koja je obavljena na 90 javnih kupališta duž crnogorskog primorja.

Analiza je pokazala da je morska voda samo na ove dvije, od ukupno 90 kupališta, van kategorije, zbog čga je zvršeno novo uzorkovanje vode, koja će ponovo biti data Institutu za biologiju mora na analizu.

"Najnovija analiza pokazala je da je na 92,2 odsto kupališta duž crnogorske obale kvalitet morske vode prve, odnosno K1 klase, dok je na 5,6 odsto kupališta, K2 klase, Radi utvrđivanja da li se radi o prolaznoj promjeni ili prisustvu zagađenja morske vode na ovim lokacijama, Institut za biologiju mora izvršio je ponovno uzorkovanje, a rezultate ovih analiza očekuju se za dva dana", saopštili su iz Morskog dobra.

Kako navode od ukupno 14 kupališta u Ulcinju, na 13 je kvalitet bio K1, a na jednom kupalištu K2 klase.

U Baru, kvalitet morske vode je bio K1 klase na svih 10 kupališta.

U Budvi, 23 kupališta su imala kvalitet morske vode K1 klase, a jedan K2 klase.

Na području opštine Kotor, morska voda je bila K1 klase na svih 14 kupališta.

U Tivtu, kvalitet morske vode bio je K1 klase na 9 kupališta, dok je na jednom bio van kategorije.

U Herceg Novom od 24 kupališta uključena u program monitoringa, 16 kupališta je imalo kvalitet morske vode K1 klase, tri kupališta K2 klase, dok je na jednom kupalištu kvalitet bio van kategorije.

Rezultati ispitivanja sanitarnog kvaliteta morske vode za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na nternet stranici javnog preduzeća.

Bonus video: