Otkriven spomenik Titu u Podgorici

8370 pregleda 40 komentar(a)
Kod spomenika se okupio veliki broj građana da odaju poštu, kako kažu, "najvećem sinu naših naroda"., Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Kod spomenika se okupio veliki broj građana da odaju poštu, kako kažu, "najvećem sinu naših naroda"., Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2018. 14:50h

Spomenik bivšem predsjedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipu Brozu Titu otkriven je danas u parku u blizini hotela "Podgorica".

Gradonačelnik Ivan Vuković je istakao da i oni koji opravdano kritikuju Tita zbog progona političkih neistomišljenika priznaju da je najvažnija ličnost ovih prostora.

Vuković je kazao da su na današnji dan 1944. godine okupator Podgorice i domaći kolaboracionisti konačno položili oružje.

“Današnji dan oslobođenja prilika je da odamo počast onima koji su ginuli za slobodu i da pomenemo imena koja su se posebno istakli veličinom svoje žrtve. O veličini Titovih istorijskih zasluga dovoljno govori činjenica da je godinu nakon rata naš grad preimenovan u Titograd”, rekao je Vuković.

Ministar odbrane Predrag Bošković je na ceremoniji otkrivanja spomenika kazao da u sjećanjima naroda opstaju ljudi koji ožive svoje ideje.

“Vojni poziv odlučujuće je oblikovalo crnogorsko društvo, na takvim osnovama Crna Gora se susrela sa Titom. Od 14 načelnika Jugoslovenske narodne armije, trojica su bili Crnogorci. Crna Gora i Tito su povezani u Drugom svjetskom ratu i njegove ideje je slijedio crnogorski narod. S ove distance mi nismo ovdje da sudimo i presuđujemo. Koliko je ovo spomenik vrhovnom komadantu, ovo je spomenik Crne Gore. Neka ovaj spomenik bude dio našeg odnosa prema ovoj borbi”, poručio je Bošković.

"Nek je srećan povratak Tita u Podgoricu iz koje nikad nije ni otišao", poručio je akademik Zuvdija Hodžić.

Kod spomenika se okupio veliki broj građana da odaju poštu, kako kažu, "najvećem sinu naših naroda".

Bonus video: