Mustafić: Bečanović prvo da se izvini i povuče rječnik

Potpredsjednik Skupštine je saopštio da su se umjesto javnog izvinjenja, "čula smo samo nipodaštavanja utemeljenih i javno iznesenih primjedbi, te brojne klevete"
98 pregleda 8 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.07.2016. 16:53h

Neophodan preduslov za početak istinskog dijaloga jeste da Tatjana Bečanović uputi javno izvinjenje građanima i da povuče Rječnik iz javnog prometa, navodi se u saopštenju potpredsjednika Skupšine Sulja Mustafića.

On je saopštio da su se umjesto javnog izvinjenja, "čula smo samo nipodaštavanja utemeljenih i javno iznesenih primjedbi, te brojne klevete na račun svih onih koji opravdano i argumentovano kritikuju Vaš leksikografski poduhvat. Odsustvo senzibiliteta, i iz Savjeta Rječnika i od predsjednika CANU, da prihvatite činjenicu da ste na grub način uvrijedili vjerska, nacionalna i civilizacijska osjećanja značajnog broja građana, pokazuje da, ipak, sve to ne može biti proizvod puke slučajnosti ili naučne površnosti".

"Iz Vašeg dopisa sam razumio da ste zakazali sjednicu Savjeta za izradu Rječnika u proširenom sastavu i da pozivate poslanike da joj prisustvuju. Koliko znam niko od poslanika nije član tog tijela ni u stalnom, niti u proširenom sastavu, pa ne razumijem formalni razlog poziva. Međutim, i kada bih preskočio formalnosti, postoji suštinski razlog koji ne dozvoljava da prisustvujem i učestvujem u radu tog tijela . Naime, ni Vi kao Predsjednica Savjeta za izradu Rječnika, zajedno sa ostalima, kao izvođači, niti predsjednik CANU, kao naručilac radova, nijeste našli za shodno da uputite izvinjenje građanima Crne Gore za uvrede na račun njihovih nacionalnih i vjerskih osjećanja, koje se nalaze u pojedinim odrednicama tog Rječnika", navodi se u saopštenju Mustafića.

On dodaje da nakon javnog izvinjenja i povlačenja Rječnika mogu "otvoriti javnu, stručnu i naučnu debatu o svim spornim detaljima, u cilju njihovog otklanjanja, kao i daljeg rada na ovom sigurno veoma značajnom naučnom projektu".

Bonus video: