Dekani rade kako Radmila Vojvodić kaže

Na UCG je "uvedena klasična diktatura, vladaju jednoumlje i isključivost..."
279 pregleda 19 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.07.2016. 06:15h

Univerzitet Crne Gore rigidno je centralizovan, o čemu svjedoči i to da predškolske ustanove imaju status pravnog lica, a fakulteti ne.

Prema zaključcima sa nedavno održanog okruglog stola, vijeća fakulteta su potpuno izgubila svoju svrhu, a dekanima su oduzete ingerencije i oni su postali puki izvršioci odluka uprave UCG, na čijem čelu je rektorka Radmila Vojvodić.

Navodi se da je na UCG “uvedena klasična diktatura, vladaju jednoumlje i isključivost, a svako ko slobodno izražava svoje stavove nepoželjan je i osuđen od čelnika UCG”.

“Na početku procesa re/akreditacije UCG, od 18 fakulteta 12 se izjasnilo za model studija 4+1, a samo 6 za 3+2. Na kraju postupka, usljed nezabilježenih pritisaka, ucjena i prijetnji, iza modela 4+1 čvrsto stoji jedino PMF, dok su na Građevinskom, Metalurško-tehnološkom i Mašinskom fakultetu radna tijela ustanovila program 3+2, uprkos jasnoj odluci njihovih vijeća o modelu studija 4+1”, piše u zaključcima sa okruglog stola koji su prošle nedjelje organizovali profesori UCG i generalna dirtektorica u Ministarstvu prosvjete Tatjana Bečanović.

Navodi se i da Zakon o visokom obrazovanju jasno definiše da se magistarski nivo studija može upisati tek nakon sticanja 240 ECTS kredita, odnosno nakon završenih četvorogodišnjih studija.

“Sve i da je model 3+2 zakonit, javlja se problem upotrebljivosti tako stečenih diploma. Studenti bi bili primorani da upišu magistarske studije, jer diplome koje bi stekli nakon tri godine, po sadašnjem zakonodavstvu, potpuno su neupotrebljive kako za nastavak školovanja, tako i na tržištu rada. Uprava UCG, iz neznanja ili iz zle namjere, od nas traži da školujemo armiju nezapošljivih kadrova. U isto vrijeme dok se fakultetima na UCG nameće neupotrebljiv model 3+2 i gase pojedini studijski programi, na konkurentskim institucijama niču slični ili gotovo isti studijski programi, ali sa modelom četvorogodišnjih osnovnih studija”, piše u zaključcima.

Učesnici okruglog stola su tada iznijeli tvrdnju da se pojedini programi na UCG gase, zarad interesa Univerziteta Donja Gorica.

Ukoliko se govori o racionalizaciji UCG, kako se navodi, treba poći od umjetničkih akademija na Cetinju i organizovati za njih jednu administraciju da bi se izbjegla sadašnja situacija, neracionalna i izuzetno skupa, jer pojedine imaju više zaposlenih u administraciji nego studenata.

Naučni odbor “pretvoren u komesarijat”

U zaključcima piše i da je UCG “već pretrpio ozbiljnu materijalnu štetu zbog nezakonitog djelovanja uprave, koje je dovelo do gubitka brojnih sudskih sporova”.

“Na primjer, nedavno su donesene odluke Ustavnog i Upravnog suda kojima su oborene odluke organa UCG. Izbori u viša zvanja, kao i odobravanje doktorskih disertacija služe kao revanšistički, ucjenjivački alati za disciplinovanje 'neposlušnog' akademskog osoblja, jer se Statut i pravilnici tumače od slučaja do slučaja. U ovome prednjači Naučni odbor koji je pretvoren u izvršni komesarijat uprave UCG, čija se naručena tumačenja koriste za donošenje odluka na strukovnim vijećima i na Senatu”.

Bonus video: