"Suspendovanje Lješkovića značajno za obnovu povjerenja u policiju"

“Savjet u potpunosti podržava i pozdravlja sve aktivnosti koje je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, preduzeo tim povodom, posebno prepoznajući činjenicu da je iz službe konačno privremeno udaljen komadant SAJ-a, što je u potpunosti u skladu sa očekivanjima stručne, profesionalne i demokratske javnosti”, kaže se u saopštenju
58 pregleda 4 komentar(a)
Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Savjet za građansku kontrolu rada policije, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 06.07.2016. 15:33h

Privremeno udaljavanje sa posla komadanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Radosava Lješkovića značajan je i odlučan korak za obnovu i dalju izgradnji povjerenja građana i javnosti u policijsku organizaciju, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović je 30. juna potpisao rješenje kojim se Radosavu Lješkoviću, komandantu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) privremeno ograničava vršenje dužnosti i kojim se privremeno udaljava sa rada u Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije.

Savjet je na današnjoj sjedcnici razmatrao ukupno 12 predmeta, od kojih je zaključeno deset, a novih šest je uzeto rad.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Savjet je razmatrao je pitanje postupanja policijskih službenika tokom opozicionih građanskih protesta u oktobru prošle godine u Podgorici.

Konstatovano je da je kroz partnerski pristup nadležnih državnih organa, nezavisnih instititucija i civilnog društva kreirana sveobuhvatna studija “Pravo na fizički integritet i ljudsko pravo: Oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja”.

“U kojoj su objektivno sabrane i neutralno predstavljene tekovine rada svih nadležnih organa i institucija u vezi sa primjedbama na prekoračenje policijskih ovlašćenja - građansku kontrolu policije, unutrašnje kontrole policije, državnog tužilaštva i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, posebno razmotrio profesionalni pristup i odnos resornog ministra prema primjedbama javnosti i ocjenama relevantnih nezavisnih institucija i rješenja nadležnih državnih organa u vezi sa postupanjem policije tokom protestnih okupljanja.

“Savjet u potpunosti podržava i pozdravlja sve aktivnosti koje je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović, preduzeo tim povodom, posebno prepoznajući činjenicu da je iz službe konačno privremeno udaljen komadant SAJ-a, što je u potpunosti u skladu sa očekivanjima stručne, profesionalne i demokratske javnosti”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da je to značajan i odlučan korak za obnovu i dalju izgradnji povjerenja građana i javnosti u policijsku organizaciju.

Savjet je razmatrao, po sopstvenoj inicijativi, postupanje policijskih službenika po prijavi za nestalu maloljetnu osobu O.R. iz Podgorice, povodom čega je uspostavio komunikaciju i obavio konsultacije sa određenim brojem građana i referentnih stručnjaka i dobio izjašnjenje Uprave policije.

“Savjet je posebno zahvalan na komunikaciji i saradnji nevladinoj organizaciji Naša akcija i direktorki te organizacije Patriciji Pobrić”, navodi se u saopštenju.

Savjet je, dodaje se, usvojio čitav niz preporuka u cilju unaprjeđenja kapaciteta policije za operacije potraga za djecom.

Ocijenjeno je da je postupanje podgoričke policije u vezi sa rasističkim napadom na maloljetnog B.S. iz Podgorice od R.P. i S.K. bilo blagovremeno i profesionalno, a efikasna reakcija policije je rezultirala brzom identifikacijom i procesuiranjem izvršiolaca krivičnog djela.

“Savjet pohvaljuje i pozdravlja takav pristup službenika Centra bezbjednosti Podgorica, ali i građana i građanskih udruženja koji su pomogli izvršavanje policijskog posla”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet razmatrao i pritužbu građanina S.T. iz Bara. “I pored činjenice da je Savjet zahtijevao hitnost u postupanju i preporučio neposrednu komunikaciju sa podnosiocem pritužbe, Uprava policije nije postupila po zaključcima Savjeta”.

Iz Savjeta podsjećaju da Ustav Crne Gore garantuje da svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda, a takođe se jemči sloboda kretanja kao i pravo napuštanja Crne Gore.

Savjet je pozvao podnosioca pritužbe da ostvari i neposrednu komunikaciju sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, i odlučio da o odnosu Uprave poliicje prema građanskoj kontroli policije i sa slučajem građanina S.T. upozna ministra unutrašnjih poslova i, shodno Poslovniku o radu, predsjednika Skupštine Crne Gore.

“Savjet je iskazao zabrinutost, postupajući po pritužbi NVO MANS, za bezbjednost građanina A.Š., aktiviste civilnog društva iz Pljevalja, i ocijenio da postupanje u konkretnom slučaju nije profesionalno i efikasno”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Savjet nije mogao utvrditi neprofesionalno policijsko postupanje povodom pritužbe građana Ž.Đ. iz Podgorice, R.Š. iz Nikšića i M.J. iz Podgorice.

“Odgovor iz Uprave policije povodom pritužbe građanina B.R. iz Podgorice povodom neprofesionalnog postupka policijskog službenika granične policije Ž.P. podnosiocu pritužbe je dostavljen na upoznavanje. Savjet je informisao da je pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti”, kaže se u saopštenju.

Savjet je, kako se navodi, odlučio da nastavi da prati sudski postupak protiv bivšeg policijskog službenika Ž.B.

Na sjednici je razmatrana i rodna politika u policijskoj organizaciji, i s tim u vezi Savjet je donio odgovarajuće zaključke kako bi se konačno podstakao odgovarajući proces.

Razmatrano je i pitanje bezbjednosti LGBT zajednice, kao i realizacija odgovarajućeg Akcionog plana Vlade u tekućoj godini za koju je ocijenjeno da je neophodno da bude poboljšana i intenzivirana.

Savjet je razmatrao i pitanja koja se odnose na funkcionisanje tog tijela i međusobne obaveze predsjednika i članova Savjeta.

“S tim u vezi, usvojeni su odgovarajući zaključci kako bi se nastavilo stalno unaprjeđenje rada i dostupnosti građanske kontrole policije”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: