Projekat Fors Montenegra: Nikšićki spasioci dobili vrijednu opremu

Predsjednik Opštine Veselin Grbović pohvalio je saradnju lokalne uprave i pomenute NVO, kao i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2016. 10:58h

Zahvaljujući projektu „Prekogranična saradnja od požara“, koju je realizovala NVO „Fors Montenegro“, nikšićka Služba zaštite i spasavanja dobila je opremu vrijednu 23,5 hiljada eura. Nikšićki spasioci dobili su 50 kompleta opreme, a pored njih opremu su dobili i vatrogasci iz Plužina, Šavnika, Žabljaka i Pljevalja. Vrijednost nabavljene opreme za sve službe, uključujući i nikšićku i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, je oko stotinu hiljada eura.

Veselin Šturanović, direktor „Fors Montenegra“, kazao je da je projekat koji finansira Evropska unija u sklopu programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, ta NVO realizovala u saradnji sa Direktoratom za vanredne situacije i službama zaštite i spasavanja Nikšića, Plužina, Šavnika, Žabljaka i Pljevalja.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović pohvalio je saradnju lokalne uprave i pomenute NVO, kao i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

„Ova oprema će sigurno biti korisna našim vatrogascima u sprečavanju budućih požara na teritoriji naše opštine. Ovo je jedan u nizu od projekata koje smo imali sa NVO 'Fors Montenegro' i koji su uspješno realizovani“, kazao je Grbović i pohvalio Šturanovića i NVO na čijem je čelu na „obezbjeđivanju kvalitetnih sredstava od projekata koje finansira EU“.

Komandir Službe zaštite Veselin Gardašević kazao je da su zadnjih pet godina dobili opreme u vrijednosti od preko 60 hiljada eura i kada bi uspjeli da dobiju novi vatrogasni dom priča te službe bi bila na najbolji mogući način zaokružena.

Milan Radović, šef Odsjeka za obuku i operativne aktivnosti Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, kazao je da oprema koju su nikšićki vatrogasci dobili služi za požare na otvorenom prostoru, koji su i najbrojniji.

„Služba zaštite Nikšić je, posle Službe zaštite glavnog grada, najbrojnija u Crnoj Gori i jedan je veliki oslonac cjelokupnog sistema zaštite i spasavanja, što smo provjerili više puta kroz različitu vrstu edukacija, obuka, vježbi, gdje su pokazali visoki profesionalizam, što se od njih i očekuje“, kazao je Radović.

U sklopu pomenutog projekta realizovane su dvije prekogranične pokazne vježbe, isto toliko treninga na temu prevencije, zaštite i ublažavanja posljedica požara, ali i radionice namijenjene školskoj omladini.

„Izrađen je i priručnik za smanjenje rizika od požara i realizovani su kursevi za smanjenje rizika od katastrofa u kojima su učestvovale kolege iz Direktorata za vanredne situacije i srodnih službi iz BiH“, kazao je Radović uz napomenu da se nada da će Gardaševićeva želja da nikšićki vatrogasci dobiju novi dom biti podstrek da svi zajedno pomognu da se ista i realizuje.

Šturanović je obećao nastavak saradnje, ali i pažljivo praćenje poziva EU kako bi vidjeli da li će se otvoriti mogućnost da se iz tih fondova dobije novac za novi vatrogasni dom u Nikšiću.

Galerija

Bonus video: