Ministarstvo o Skadar Lejku: Sve po zakonu i dobroj praksi

Iz ekoloških NVO tvrde da bi prostor bio “trajno devastiran”
69 pregleda 6 komentar(a)
projekat Porto Skadar Lake
projekat Porto Skadar Lake
Ažurirano: 05.07.2016. 20:05h

Kompleks “Porto Skadar Lejk” dobio je građevinsku dozvolu u skladu sa zakonom i dobrom praksom, ocijenili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Reagujući na optužbe 13 nevladinih organizacija, iz kojih su zatražili izbacivanje projekta iz svih planova, iz Ministarstva su saopštili da tokom javne rasprave povodom izrade Državne studije lokacije (DSL) “Mihajlovići” i okruglog stola o tom pitanju, sem predstavnika investitora i prijestonice, nije bilo zainteresovanih.

“Procedura na osnovu koje je donijet planski dokument DSL 'Mihajlovići', po kome je izdata građevinska dozvola za kompleks na Skadarskom jezeru, kao i sama dozvola, apsolutno su usklađeni sa zakonom i dosadašnjom dobrom praksom. Uz DSL 'Mihajlovići' urađena je i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu. Takođe, projekat izgradnje 'Porto Skadar Lake' prati i elaborat procjene uticaja na životnu sredinu. Zbog specifičnosti ove lokacije urađene su i dodatne studije, poput Studije zaštite predjela i dr. Na ovaj dokument 10 institucija je dalo svoje mišljenje“, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović saopštila je da je Skadarsko jezero „Ramsar lokalitet“, ali da to ne „podrazumijeva konzervaciju“, već „mudro korišćenje u skladu sa principima održivog razvoja“.

„Dakle, stavljanje pod Ramsar zaštitu nekog područja, u ovom slučaju Skadarskog jezera, ne predstavlja ograničavajući faktor za njegov dalji infrastrukturni, turistički, kulturni i socio-ekonomski razvoj“, saopštila je ona.

Iz Ministasrtav su istakli da DSL “Mihajlovići” važi tri godine od dana donošenja - 23. oktobra 2014. i da su investitori dužni da gradnju počnu u roku od dvije godine od dana izdavanja građevinske dozvole.

Iz 13 NVO ranije je saopšteno da se iz svih planova za NP “Skadarsko jezero” mora izbaciti “megalomanski” projekat “Porto Skadar Lake”.

Istakli su da njime dobit stiču strani investitori, a da bi realizacijom zaštićeni prostor bio “trajno devastiran”.

Optužili su Ministarstvo da više vodi računa o povećanju turista, nego o zaštiti životne sredine.

Bonus video: