RDC sudski potražuje 900.000 eura: RTCG spremna da plati, ali čeka sud

Savjet RTCG nedavno zaključio da se lanjska dobit od 792.000 eura rasporedi na dugove, između ostalih i prema RDC-u
109 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Vanja Šćekić, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Vanja Šćekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.07.2016. 19:31h

Radio-televizija Crne Gore ( RTCG ) moraće da plati 900.000 eura duga Radio-difuznom centru (RDC), ukoliko Apelacioni sud drugačije ne odluči.

Direktor RDC-a Aleksandar Vučinić kazao je da je tu odluku donio prvostepeni sud, ali da se RTCG žalila Apelacionom sudu.

Riječ je o dugu za jednu godinu, a po osnovu emitovanja programa i ostalih usluga RDC potražuje 3,45 miliona eura.

Vučinić tvrdi da je riječ o naplati troškova emitovanja koje je Javni servis, prema Zakonu o budžetu, morao da plati, ali odbija da to učini četiri godine.

Savjet RTCG u srijedu je zaključio da se prošlogodišnja dobit od 792.000 eura rasporedi na dugove iz ranijeg perioda, između ostalih i na dug prema RDC-u.

Pomoćnica generalnog direktra RTCG Vanja Šćekić kazala je da je veliki finansijski problem Javnog servisa spor sa RDC-om i neusvajanje Zakona o javnim radio-difuznim servisima.

Član Savjeta Goran Đurović pozvao je tada poslanike Skupštine da „povedu računa o budžetu Javnog servisa“. On je kazao da Savjet i menadžment RTCG -a treba da pišu Skupštini i svim poslaničkim klubovima da se što prije izmijeni Zakon o radio-difuznim servisima, ili način finansiranja RTCG . Predložio je da se za RTCG umjesto 0,3 iz budžeta izdvaja 0,5 odsto BDP-a.

Skupština je 2013. promijenila zakon o javnim radio-difuznim servisima, tako da RTCG više ne plaća usluge RDC-u, već se za tu instituciju novac opredjeljuje kroz budžet.

Vučinić je kazao da im RTCG ne duguje ništa po tom osnovu za 2014. i 2015. godinu, ali da i dalje potražuju novac koji su prethodne četiri godine bili dužni da im plaćaju. RTCG je po osnovu emitovanja programa i ostalih usluga za četiri godine dugovala 3,6 miliona eura, ali je RDC prošle godine uspio da naplati 150.000 od Javnog servisa.

Do promjene zakona, RTCG je bila u obavezi da samo plaća troškove prenosa i emitovanja programa putem satelitskih sistema.

Bonus video: