JPNPCG: Strogo ćemo kontrolisati način upravljanja vodama na prostoru Solane

Iz JPNPCG su kazali da će posebno kontrolisati upravljanje vodama posebno na bazenima jedan, dva, tri i pet, gdje se nalaze kolonije vrsta koje gnijezde
1 komentar(a)
flamingosi, Solana, Foto: CZIP
flamingosi, Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 05.07.2016. 17:38h

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) će, u narednom periodu, strogo kontrolisati način upravljanja vodama u cilju očuvanja životinjskog svijeta na prostoru Solane, saopšteno je iz tog preduzeća.

Navodi se da je vanredna sjednica Savjetodavnog tijela za Solanu održana u ponedjeljak u JPNPCG, a članovi tog tijela razgovarali su o početku upumpavanja slane vode u bazene Solane.

Kako je pojašnjeno, sjednica je održana kako bi se članovi Savjetodavnog tijela upoznali sa trenutnim stanjem kada je u pitanju rad pumpi, i zajednički donijeli odluku o daljim aktivnostima i prioritetima kako bi na najbolji mogući način doprinijeli očuvanju biodiverziteta.

“Brinući upravo o biodiverzitetu tog značajnog lokaliteta, kojim JPNPCG upravlja od avgusta prošle godine, ali i cijeneći mišljenja eminentnih stručnjaka iz oblasti ornitologije koji se već dugi niz godina bave Solanom, u narednom periodu strogo će se kontrolisati način upravljanja vodama u cilju očuvanja životinjskog svijeta na tom prostoru”, kaže se u saopštenju.

Iz JPNPCG su kazali da će posebno kontrolisati upravljanje vodama posebno na bazenima jedan, dva, tri i pet, gdje se nalaze kolonije vrsta koje gnijezde.

“Takođe, u skladu sa preporukama stručnjaka, voda će biti upumpavana u bazene Solane punim kapacitetom tokom avgusta, kako bi stvorili uslove za ishranu i boravak vodenih ptica, flamingosa, pelikana, šljukarica i pataka”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se kontrolisanim uvođenjem svježe morske vode smanjiti pojava komaraca, kao i neprijatnih mirisa koji se u ovom periodu godine javljaju na teriotoriji opštine Ulcinj.

Bonus video: