U inspekciju VCG stigli Rusi

Po riječima Rižkova, ”inspekcijom će biti utvrđen opseg vojnih aktivnosti u oblasti od oko 15.000 kvadratnih kilometara (ukupna teritorija Crne Gore je 13.800 kilometara kvadratnih) ili potvrditi njihovo odustsvo”
7 komentar(a)
Vojska Crne Gore (Srbija), Foto: Gov.me
Vojska Crne Gore (Srbija), Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.07.2016. 15:32h

Ruski inspektori od juče borave u Crnoj Gori kako bi utvrdili aktivnosti crnogorske vojske, piše RIA Novosti.

“Ruski tim inspektora planira da sprovede inspekciju definisanih oblasti na teritoriji Crne Gore,” kazao je juče direktor ruskog Centra za smanjenje nuklearne opasnosti Sergej Rižkov.

Inspektori će boraviti u Crnoj Gori do četvrtka.

Po riječima Rižkova, ”inspekcijom će biti utvrđen opseg vojnih aktivnosti u oblasti od oko 15.000 kvadratnih kilometara (ukupna teritorija Crne Gore je 13.800 kilometara kvadratnih) ili potvrditi njihovo odustsvo”.

Rižkov je dodao da će ruski inspektori posjetiti terene za obuku i odlagališta otpada, dobiće brifinge o vojnim aktivnostima i informacije o formacijama i vojnim jedinicama oružanih snaga Crne Gore u toj oblasti.

Rižkov je pojasnio da inspektori u Crnu Goru dolaze kao članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), a Bečki dokument iz 2011. predviđa razmjenu informacija o oružanim snagama, planovima odbrane i vojnim budžetima. Članice OEBS-a takođe obavještavaju jedna drugu o određenim vrstama vojnih aktivnosti, pozivaju posmatrače i vrše inspekcije.

Odnosi zvanične Moskve i Podgorice pogoršani su zbog odluke Crne Gore da pristupi NATO-u i pridruživanja sankcijama Evropske unije zbog učešća Kremlja u dešavanjima u Ukrajini. Rusija je uzvratila kontramjerama, uvodeći zabranu određenih poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore.

Bonus video: