Sindikat prosvjete traži sastanak s Konjevićem: "I dalje smo nezadovoljni zaradama"

Predsjednik Sindikata, Zvonko Pavićević, naveo je u pismu ministru da je Sindikat, zajedno sa kolegama iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, od samog početka podržao ideju i proklamovane principe da se zarade zaposlenih, kroz donošenje Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, učine transparentnim i pravičnim jer je, dodao je, vladao opšti haos u sferi zarada
1 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2016. 15:23h

Sindikat prosvjete zatražio je sastanak sa ministrom finansija Raškom Konjevićem povodom izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Predsjednik Sindikata, Zvonko Pavićević, naveo je u pismu ministru da je Sindikat, zajedno sa kolegama iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, od samog početka podržao ideju i proklamovane principe da se zarade zaposlenih, kroz donošenje Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, učine transparentnim i pravičnim jer je, dodao je, vladao opšti haos u sferi zarada.

„Međutim, od samog početka bili smo kritički nastrojeni u vezi pojedinih rješenja iz navedenog zakona, posebno protiv enormnog uvećanja zarada funkcionera obuhvaćenih tabelama A, B, C. Naše nezadovoljstvo se pokazalo opravdanim, jer se većina zakonskih rješenja odrazila nepovoljno i nepravedeno za većinu zaposlenih u javnom sektoru“, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, Sindikat prosvjete Crne Gore, zajedno sa sindikatima zdravstvenih radnika, nije se prepoznao u tom zakonu, iako su djelatnosti koje obavljaju izuzetno važne i od javnog interesa.

„Zarade zaposlenih u prosvjeti, sa kojima smo i dalje nezadovoljni, pokušali smo da uvećamo zaključenjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete, ali smo bili ograničeni rješenjima iz Zakona o zaradama u javnom sektoru, a posebno budžetom koji je usvojen prije donošenja ovog zakona“, naveo je Pavićević.

On je rekao da podržavaju kolege iz oblasti zdravstva, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno sve zaposlene koji su svrstani u kolonu D, i zahtijevaju da se kroz izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru zaposlenima u prosvjeti uvećaju zarade i usklade sa koeficijentima zaposlenih za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo obrazovanja.

Sindikat prosvjete, kako je naveo Pavićević, smatra da obrazovanje zajedno sa zdravstvom predstavlja osnov svakog naprednog, demokratskog i prosperitenog društva, i da od tih djelatnosti zavisi budućnost čitavog društva.

„Zahtijevamo da, cijeneći navedene činjenice, uključite u razgovore i saslušate argumente Sindikata prosvjete Crne Gore u vezi izmjena i dopuna zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru“, naveo je Pavićević.

Bonus video: