Pešić: Nije problem UDG već lijenost

“Svugdje u akademskom svijetu, međutim, ako ne ispunite uslove za akreditaciju, nećete biti akreditovani, a da ne govorim da nećete biti akreditovani ako vi kao institucija ne želite da budete akreditovani”, kazao je Pešić
181 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Pešić
Vladimir Pešić
Ažurirano: 04.07.2016. 19:32h

Profesor Prirodno-matematičkog fakuleta (PMF) Vladimir Pešić ocijenio je da uprava fakulteta svoju neuspješnost da se uhvati u koštac sa izazovima podizanja kvaliteta i međunarodne prepoznatljivosti prebacuje na teren teorije zavjere i “praiskonskog straha da će ih neko ugasiti zbog Univerziteta Donja Gorica”.

On je reagovao na tvrdnje svojih kolega da uprava Univerziteta Crne Gore (UCG), pod plaštom reforme, na brutalan način pokušava da ugasi PMF, u korist UDG. Oni su odluku Senata i Upravnog odbora UCG kojom je i PMF-u, mimo njegove volje, nametnut modela studiranja 3+2, ocijenili nezakonitom i kazali da će možda i na sud jer nije poštovana volja Vijeća PMF-a.

“Da nije tragično bilo bi smiješno. U naredne dvije sedmice PMF bi trebalo da pripremi i usvoji elaborat i time riješi pitanje svoje akreditacije. Plan uprave PMF-a je jednostavan - prije svega zbog svoje lijenosti, a zatim političkih ambicija, cilj je da se elaborat ne uradi, da se odgovornost za to prebaci na Vijeće, a za sve to nađu krivci u Rektoratu”, kazao je Pešić, koji je u predsjednik Naučnog odbora UCG.

On je naveo da je i uprava PMF-a, kao i čitav UCG, svjesna da se PMF neće ugasiti.

“Svugdje u akademskom svijetu, međutim, ako ne ispunite uslove za akreditaciju, nećete biti akreditovani, a da ne govorim da nećete biti akreditovani ako vi kao institucija ne želite da budete akreditovani”, kazao je Pešić.

On je ocijenio da je PMF, “u pravom smislu te riječi”, talac uprave Fakulteta.

“Frustriranost koja postoji u dijelu akademske zajednice na PMF-u rezultat je mitomanije koja je oduvijek brižljivo njegovana na Fakultetu, neuspješnih naučnih karijera, kao i neostvarenih političkih ambicija pojedinaca koji danas vode fakultet. Koliko su članovi uprave PMF-a uspješni kao naučnici lako je provjeriti na sajtu Univerziteta Crne Gore. Njihovu citiranost lako je naći i na Google Scholar Citations ”, kazao je Pešić.

On je naveo da na svakom uspješnom Univerzitetu prirodne nauke ostvaruju najveću naučnu produkciju i time najviše doprinose pozicioniranju univerziteta.

“Na PMF-u iz godine u godinu je prisutan trend smanjivanja studenata na masteru, a posebno na doktorskim studijama (1-2 studenta godišnje). Jasan je i trend opadanja broja radova u renomiranim međunarodnim časopisima (0,3 rada po istraživaču godišnje u 2015. godini). U oblasti računarskih nauka PMF je davno izgubio bitku sa Elektrotehničkim fakultetom. Još alarmantnija je situacija kad je riječ o mobilnosti studenata, značajnim kapitalnim naučnim projektima, centrima izvrsnosti...”, tvrdi on.

Pešić je ocijenio da su to dovoljno jasni argumenti da radikalno treba mijenjati postojeći model studija na PMF-u. On tvrdi da treba očekivati da će se sa daljim napretkom UCG i dalje pojavljivati dušebrižnički glasovi koji će upozoravati na takozvanu „spiralu urušavanja“ UCG i na „samovolju“ uprave.

Studenti podržali upravu PMF-a

Studentsko vijeće PMF-a organizovalo je juče skup, na kome su studenti podržali stav uprave PMF-a da ne prihvataju model studija 3+2+3. Oni su saopštili da nisu zadovoljni tim modelom, jer je poznato koliko je teško i zahtjevno studirati na PMF-u, što potvrđuje podatak da je u prosjeku potrebno sedam godina za postizanje četvorogodišnje diplome.

“Vjerujemo da djelovanje Univerziteta treba da ide u prilog primjeru poštovanja pravila, a našu sumnju hrani i najavljeno otvaranje novog fakulteta na UDG-u, čiji je nastavni plan gotovo identičan našem, i to po modelu 4+1, uz okolnost da se to odvija upravo u ovom trenutku donošenja reformi na UCG”, piše u saopštenju Studentskog vijeća PMF-a.

Bonus video: