Montenegro trophy: Ljepota Hajle koja ostavlja bez daha

"Danas je gulaš "Hajla" na meniju, znači potpuno je zastupljena nacionalna kuhinja koja bitiše ovdje na obroncima Hajle, znači domaći hleb, pita sirnica, urmašice, i na kraju poslije roštilj" izjavio je Femzija Kurtagić
273 pregleda 6 komentar(a)
montenegro trophy, Foto: Facebook
montenegro trophy, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.07.2016. 17:37h

Džipom na Sjever, prava je stvar. Iz Nikšića, ka Rožajama.

Dvije stotine kilometara, uglavnom po makadamu.

I konačno, okolina Rožaja. Ljepota prirode, koja ostavlja bez daha.

"Prelijepo, prelijepo...ponekad eto pomislim kroz čitavu ovu Crnu Goru čovjek prolazi, pomislih Bože da je Bog ovo dao nekom normalnom narodu, haha", kazao je jedan od učesnika Nebojša Gorašević.

Uslijedio je težak uspon IT.

Kroz šumu, putem koji se putem teško može zvati IT. Bilo je i kiše. A bilo je i plesanja po blatu.

Ipak, napokon Planinarski dom Grope, na 1940 metara nadmorske visine. I konačno, olakšanje.

"Poslije kiše, sunce, ostalo je da uživamo u ovim lijepim predjelima planine Hajle REZ Da čovjek sebe časti, svoja pluća, da se nadiše ovog čistog, nezagađenog vazduha, da dođe čovjek za pregršt zdravlja, ovdje na Hajli", kazao je Hafiz Muratović iz Montenegro team Nikšić.

Ova nadmorska visina, pogotovo ljeti, prija primorcima.

"Pa znate kako, Kotor je lijep, stvarno tu ne možemo ništa da kažemo, ali lijepo je malo doći na svjež vazduh, pogotovo dolje kada su krenule vrućine i diviti se planinama. Obojici, ja mislim da je ovo prvi put da dođemo na Hajlu", kazali su Đukan i Stefan Đukanovići.

A za goste na Hajli, poseban doček.

"Danas je gulaš "Hajla" na meniju, znači potpuno je zastupljena nacionalna kuhinja koja bitiše ovdje na obroncima Hajle, znači domaći hleb, pita sirnica, urmašice, i na kraju poslije roštilj. Valjda će gosti biti zadovoljni? Pa vidjećemo, trebalo bi da bude između pet i pet plus. Kako vama izgleda? Dobro, ekstra, zadovoljni smo. Ambijent otvara apetit, za bilo koju hranu, i ko nije dobro jeo, proješće", izjavio je iz planinarsko-skijaškog kluba "Hajla" Femzija Kurtagić.

"Svaki drugi dan su gužve kod nas na planini, ovako dočekujemo i ispraćamo naše goste", kazao je Erko Ademagić.

Gosti su, nakon obilnog ručka, stigli i da se našale.

"Opšti utisak je super, samo...smijemo li da kažemo da nedostaje nekoga ljepšega društva...da ne rečem žene", kazao Marko Racković.

Čovjeku koji u 21. vijeku živi u betonu, nedostaje priroda.

A mi se ponašamo kao da smo zaboravili na nju. Kao da nismo dio prirode.

Poruka ljudima je da ostave kompjutere, da ostave materijalne stvari i da se posvete svom zdravlju", poručio je vodič Zulfikar Kurtagić.

Bonus video: