Da nikšićka Župa dobije status gradske opštine

"Zahvaljujući pogodnom geografskom položaju, nalazi se u središnjem dijelu Crne Gore i predstavlja duboku kotlinu koju je usjekla rijeka Gračanica u moćne antiklimale Vojnika i Prekornice, i dobroj klimi, Župa ima velike potencijale za razvoj kako poljoprivrede tako i privredne djelatnosti"
232 pregleda 2 komentar(a)
Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Župa nikšićka, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.07.2016. 13:19h

Ivan Mićković, student Pomorskog fakulteta i predstavnik mladih DEMOS-a u Mjesnoj zajednici Župa nikšićka, smatra da pomenuta MZ, koja je najveća u Nikšiću, ima sve uslove da dobije status gradske opštine.

"Zahvaljujući pogodnom geografskom položaju, nalazi se u središnjem dijelu Crne Gore i predstavlja duboku kotlinu koju je usjekla rijeka Gračanica u moćne antiklimale Vojnika i Prekornice, i dobroj klimi, Župa ima velike potencijale za razvoj kako poljoprivrede tako i privredne djelatnosti. Veliko bogatstvo ruda, šuma, pašnjaka, pijeska i drugih prirodnih potencijala daju joj za pravo da ima status opštine”, stoji u Mićkovićevom saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima Župa posjeduje mogućnost razvoja turizma, posebno planinskog i seoskog. Ne treba zaboraviti činjenicu, smatra Mićković, da su putnu infrastrukturu dobrim dijelom uništili Rudnici Boksita ,kao i preduzeća koja se bave eksploatacijom šuma i pijeska, ali i veliko bogatstvo šuma čija se eksploatacija nije pravilno odvijala pa je došlo do “nedostatka šume i nestanka drva za ogrijev mještana”.

“Decenijama se od strane aktelne vlasti zloupotrebljavaju izuzetni potencijali i resursi Župe koja posjeduje sve predispozicije da poprimi status opštine koja bi se više zalagala za život njenih mještana, kao i za razvoj privrede, poljoprivrede i kulture u njenim selima”, zaključuje Mićković.

Bonus video: