Dan borca: Nekad slavljen, danas "izbrisan iz kalendara naše istorije"

"U toku četvorogodišnje borbe, u kojoj je živote dalo preko 305 hiljada boraca, narodi Jugoslavije stvorili su čvrstu armiju od preko 800 hiljada boraca, oslobodili i izgradili svoju zemlju, tako da smo u toj zajedničkoj Jugoslaviji živjeli srećno i čestito”
99 pregleda 1 komentar(a)
Dan borca, Foto: Svetlana Mandić
Dan borca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.07.2016. 12:18h

Polaganjem cvijeća na grob Čedomira Ljuba Čupića nikšićki komunisti obilježili su 4. jul, Dan borca, datum koji se, kako je kazao dr Vojislav Miljanić, slavio u bivšoj Jugoslaviji a sada je “izbrisan iz kalendara naše istorije”.

Miljanić je podsjetio na odluku Centralnog komiteta KPJ donesenu 4.jula 1941.godine da se pozove narod Jugoslavije na oružani ustanak i borbu protiv fašizma.

"U toku četvorogodišnje borbe, u kojoj je živote dalo preko 305 hiljada boraca, narodi Jugoslavije stvorili su čvrstu armiju od preko 800 hiljada boraca, oslobodili i izgradili svoju zemlju, tako da smo u toj zajedničkoj Jugoslaviji živjeli srećno i čestito”, kazao je Miljanić.

Jedan od onih koji je život dao za slobodu je i Ljubo Čupić, junak čije je, kako je kazao Miljanić, hrabro držanje i prkosni osmijeh prije strijeljanja, mnogima poslužilo kao podstrek kako se vodi borba protiv fašizma i kako se treba boriti za svoju domovinu. “Komunisti Nikšića će i ubuduće odavati poštu ovakvim herojima i nastojati da se ostvare ideje za koje su se oni borili”, poručio je Miljanić.

Bonus video: