DUP za Blok 5 je "skrojen po mjeri interesa tajkuna, a na štetu građana"

"Planirani projekat je u potpunoj suprotnosti sa aktuelnim preporukama eksperata u oblasti hidrogeologije, koji su ukazali da je Podgorici potrebno što je moguće više zelenih površina, kako bi se ublažile klimatske promjene i poboljšao kvalitet vazduha. Javnosti je i dalje nepoznato za kada je planiran početak izgradnje, kao i ko su investitori i izvođači radova"
168 pregleda 5 komentar(a)
Dušan Kandić, Foto: SNP Podgorica
Dušan Kandić, Foto: SNP Podgorica
Ažurirano: 04.07.2016. 11:45h

Pored postojećih nametnutih infrastrukturnih problema, stanovnici Bloka 5 se suočavaju i sa najavljenom gradnjom objekta poslovne namjene na dijelu između Bulevara Mihaila Lalića i Bulevara Džordža Vašingtona. Ukoliko bi takav projekat zaista bio započet, višegodišnja urbanistička tiranija pod okriljem rukovodstva Glavnog grada doživjela bi svoju kulminaciju, saopštio je Dušan Kandić, član Izvršnog odbora SNP Podgorica.

Izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5" predviđeno je da soliter Milenijum “ima ulogu glavnog vizuelnog repera, orijentira za dio grada preko Morače”, kao i da “treba da naglasi i zaokruži i vizuelno i funkcionalno užu zonu Bloka 5 i PC Kruševac”.

"U dokumentu se navodi da dimenzije građevine čija bi kula bila visoka sto metara sa objektima sa desne i lijeve strane visine oko četrdeset metara, po horizontali i vertikali treba da budu na liniji osnovnog arhitektonskog koncepta Bloka 5 i time predstavljaju njegov afirmativan nastavak i završetak. Imajući u vidu da na lokaciji predviđenoj za gradnju nema ni približno dovoljno prostora za objekat takvog gabarita, kao i da bi Blok 5 u tom slučaju postao vizuelno nedostupan i fizički potpuno odvojen od dijela grada preko Morače, jasno je da ovakvo obrazloženje autora nije u duhu unapređenja funkcionalnosti ovog naselja, već da su u pitanju drugi razlozi. Pored toga, Blok 5 bi pretrpio gubitak preko stotinu parking mjesta, čime bi se nastavilo otimanje parking prostora započeto izgradnjom Bazara i uvođenjem naplate parkinga u pojedinim ulicama, iako je u pitanju stambena zona", kazao je Kandić.

Nadležni za oblast urbanizma i prostorno planiranje Glavnog grada su se, kako je rekao, "oglušili i na upozorenja uvaženih profesora građevinske struke i istaknutih arhitekata, koji su naveli da je Blok 5 već zaokružena cjelina i da bi izgradnja takvog giganta u potpunosti narušila koncept urbanističkog rješenja naselja".

"Planirani projekat je u potpunoj suprotnosti sa aktuelnim preporukama eksperata u oblasti hidrogeologije, koji su ukazali da je Podgorici potrebno što je moguće više zelenih površina, kako bi se ublažile klimatske promjene i poboljšao kvalitet vazduha. Javnosti je i dalje nepoznato za kada je planiran početak izgradnje, kao i ko su investitori i izvođači radova", rekao je Kandić.

Navedeni argumenti, prema njegovim riječima, dovode do zaključka da je ovakav DUP "Blok 5" "skrojen po mjeri interesa tajkuna, a na štetu građana".

"Po već ustaljenoj praksi, Glavni grad donosi odluke u skladu sa željama određenih političko-poslovnih klanova čiji je osnovni motiv profit, pritom ne mareći što se takvim neodgovornim postupanjem dalje ugrožava javno dobro i ubrzano nastavlja devastacija uređenih gradskih površina. Odbor Glavnog grada SNP CG poziva gradsku vlast da preispita sve izmjene i dopune DUP-a koje ugrožavaju javni interes. Posebno je potrebno uvažiti stavove građana i uključiti široku javnost u odlučivanje o važnim životnim pitanjima. U tom smislu neophodno je najozbiljnije razmotriti sve objektivne kritike i sugestije stručnjaka u oblasti arhitekture i urbanizma", rekao je Kandić.

SNP, kako je dodao, u potpunosti razumije opravdano negodovanje stanovnika Bloka 5 i podržaće sve aktivnosti usmjerene ka očuvanju zajedničkog životnog prostora i zaustavljanju urbanističkog haosa koji je zahvatio glavni grad Crne Gore.

Bonus video: