Traže stop za Porto Skadar Lake: Jezero važnije od džepa biznismena

Sonigo, međutim tvrdi da je napravio maksimalno ekološki projekat, “najbolje što je znao”, i pozvao sve NVO, koje se protive tom projektu, da im kažu šta još treba da učine
269 pregleda 51 komentar(a)
projekat Porto Skadar Lake
projekat Porto Skadar Lake
Ažurirano: 03.07.2016. 15:43h

Vlada mora izbaciti iz svih planova megalomanski projekat Porto Skadar Lake u Nacionalnom parku "Skadarsko jezero" (NPSJ), jer služi samo za sticanje lične dobiti stranih investitora, dok će taj zaštićeni prostor biti trajno devastiran.

To je zatražilo 13 nevladinih organizacija, koje su u mišljenju na izradu Prostornog plana posebne namjene za NPSJ posebno ukazali na problematičnost gradnje turističkog naselja od skoro 35.000 kvadrata.

Za taj projekat je francuski biznismen Lionel Sonigo, odnosno njegova firma "Montenegro resort company" (MRC), prošle godina dobila građevinsku dozvolu.

"Kompanija MRC oformljena je od investitora Sonigoa samo sa ciljem kupovine zemlje i gradnje na lokalitetu Mihailovići radi sticanja lične dobiti. Sonigo je prethodno bio vlasnik nekoliko kompanija u Poljskoj, Srbiji i Floridi koje su se bavile maloprodajom i sve su u međuvremenu zatvorene, što se može saznati samo u nekoliko sati pretrage na internetu", navodi se u mišljenju.

Sličan dopis grupa građana iz Virpazara poslala je na više međunarodnih adresa.

Dozvolu Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem je čelu Branimir Gvozdenović, za gradnju hotelskog eko rizorta, koji se nalazi na ušću Rijeke Crnojevića u Skadarsko jezero, Sonigo je dobio nakon što je Vlada 2014. usvojila Državnu studiju lokacije (DSL) "Mihailovići".

Površina zahvata DSL "Mihailovići" iznosi 59,1276 hektara. U njoj se navodi da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dostavilo inicijative MRC, MJ Property i Business Art za izgradnju turističkih kompleksa.

"Prostor u obuhvatu DSL „Mihailovići" pripada zoni Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" i ima izuzetne razvojne potencijale i predstavlja i idealnu lokaciju za ekološke turističke smještajne kapacitete, koji se nalaze u okviru dva turistička kompleksa koja će se formirati po principu eko sela sa pet zvjezdica. Prvi turistički kompleks, površine 11,85 hektara je planiran na lokaciji Biški rep i sjeverno od nje, a drugi na zapadnom dijelu na dvije urbanističke parcele, ukupne površine 3,51 hektara", piše u DSL-u.

Navodi se da bi se gradilo na principima tradicionalne gradnje karakterističnim za crnogorska sela tog kraja, da su planirane dvije saobraćajnice i dvije mogućnosti za izgradnju fekalne kanalizacija: izgradnja sistema fitodepuracije, čime se ispuštanje otpadne vode svodi na nulu, kao i mogućnost izgradnje klasične vakuumske kanalizacija sa ispustom u Skadarsko jezero. Planira se da svaki objekat individualno prečišćava otpadne vode uz pomoć biljaka, te da se tako prečišćena voda vraća u bazen.

Ukupni prihodi države tim projektom projektovani su na 20,9 miliona eura, a bilo bi zaposleno 180 stalnih i još toliko sezonskioh radnika. Projektovana prodaja vila bi se kretala od 3.000 do 6.000 eura po kvadratu, tako da bi se, kako piše u DSL-u, moglo očekivati da samo od toga PDV bude 7,8 miliona eura.

U odluci Vlade o donošenju novog prostornog plana NPSJ, navodi se da region Skadarskog jezera kao područje posebnih vrijednosti prirode predstavlja nacionalno dobro i kao prioritet se postavlja očuvanje temeljnog fenomena ovog područja, tj. zaštite prirodnih odlika i graditeljskog nasljeđa, te kontrolisano korištenje resursa i razvoj na principima održivosti i dobrih praksi sličnih područja u Evropi.

"Radnje koje su prethodile ovoj konstataciji i kasnije, ne samo da su u direktnoj suprotnosti nego i stavljaju pod rizik da trajno unište prirodne vrijednosti zbog kojih je Skadarsko jezero stavljeno pod međunarodnu i nacionalnu zaštitu", smatra izvršna direktorica "Grin Houma" Nataša Kovačević.

Ona navodi da se favorizuje scenario prema kojem bi došlo do duplog povećanja broja turista, što bi značilo oko 150.000 turista godišnje, izuzimajući neregistrovane, kojih je bar još 50.000.

"Takođe, ovaj scenario podrazumijeva izgradnju više stotina turističkih ležaja i to u netaknutim prirodnim područjima za koje o negativnom uticaju na biodiverzitet, ambijentalne i pejzažne vrijednosti, nadležne institucije niti imaju podatke, niti su u stanju valjano da ih ocijene. Nije uzeto u obzir da je riječ o području koje prijeti da kolabira pod pritiskom krivolova, zagađenja otpadom i otpadnim vodama, nelegalne gradnje i sive ekonomije u oblasti turizma", kazala je Kovačevićeva.

Ona je navela da svaki scenario mora da polazi od stvarnog stanja problema i pritisaka na jezeru i ne smije biti zasnovan na teorijskoj koncepciji i idealističkoj prestavi turističkog razvoja.

Za NVO je sramotan i izvještaj o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat Porto Skadar Lake koji je odobrila Agencija za zaštitu životne sredine, u kojem se konstatuje da nema podataka o biljnim i životinjskim vrstama, ali se, ipak, procjenjuje da uticaj na njih “prihvatljiv”. Sporno im je i to što ne postoji nikakva studija o zaštiti kulturne baštine.

"Minstarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo dvije građevinske dozvolu za kompleks od 600 turističkih smještajnih jedinica i 30 vezišta za brodove, što predstavlja najveću turističku infrastrukturu izgrađenu ikada na jezeru, iako se po Zakonu o uređenju i izgradnji objekata navodi da je potrebno zabraniti gradnju tokom donošenja prostornog plana na period od 12 mjeseci, što je urađeno, npr., tokom donošenja prostornog plana NP "Prokletije", kazala je Kovačević.

Ona je pitala nadležno ministarstvo zbog čega se ne poštuje važeći Prostorni planza “Skadarsko jezero”, koji jeste istekao ali je važeći do donošenja novog i koji ne poznaje nove turističke infrastrukture?

"Da li je interes investitora opet prevagnuo nad društvenim, ali ovaj put na najvrednijem jezerskom prirodnom području koje Crna Gora ima", kazala je Kovačevićeva.

Sonigo, međutim tvrdi da je napravio maksimalno ekološki projekat, “najbolje što je znao”, i pozvao sve NVO, koje se protive tom projektu, da im kažu šta još treba da učine.

Naglasio je da će se za izgradnju rizorta koristiti samo prirodni materijali: kamen, drvo, staklo, vodu i struju, zbog čega neće biti ni na koji način ugrožena životna sredina.

“Koristićemo solarnu energiju, dok će ispod svake vile biti tankovi koji će prečišćavati otpadne vode, tako da će voda koja završi u jezeru biti čista, da se gotovo može piti”, kazao je Sonigo "Vijestima".

On je rekao da mu je trebalo sedam godina da dobije građevinsku dozvolu i da je platio sve šta je trebalo i ispoštovao svaku proceduru.

Direktor “Montenegro Rizorta” Ivan Zindović kazao je da je firma “Eco Aqua Consulting” radila studiju procjene uticaja na životnu sredinu, koju je usvojila Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

“I studija i građevinska dozvola bili su na javnoj raspravi više od mjesec dana, i nije mi poznato da je iko uputio primjedbe oko toga”, kazao je Zindović.

On je pojasnio da je MRC građevinsku dozvolu dobio po osnovu DSL-a, koju su državni organi ranije radili samo za to područje, dok se sada radi prostorni plan za cijelo područje Skadarskog jezera.

NVO navode i da se Sonigo "otvoreno koristi prednostima lokacije koje istovremeno degradira", pa na internetu u prezentaciji za privlačenje kupaca navodi: "Posjedovanje sopstvene vile na ovoj ekskluzivnoj lokaciji, aktivno zaštićenoj od masovnog turizma, je posebna privilegija: samo dvije godine od sada, park će biti pod zaštitom UNESCO-a. To znači da su ovih 30 vila prve i posljednje koje se grade i nude na prodaju u parku Skadarsko jezero."

NVO u mišljenju navode da će PPPNSJ u ovoj fazi izrade i u procesu nedovoljne transparentnosti dovesti do favorizovanja privatnih investicija kroz takozvane "eko" turističke infrastrukture na uštrb stvarne održivosti i da "zbog toga potencijalno opasni projekat 'Porto Skadar lake' treba isključiti iz Plana".

"Ako PPPNSJ otvori vrata bilo je kakvoj novoj gradnji, unapređenju postojeće, posebno putne infrastrukture, talas bespravne gradnje i ostalih nelegalnih aktivnosti će u odsustvu kontrole i suzbijanja istih dovesti do potpunog kolapsa NP i degradacije predionih i biodiverzitetskih odlika zbog kojih je park i ustanovljen", piše u mišljenju.

NVO: Interesni lobiji završavaju posao preko ministarstava

Trenutno stanje nacionalnog parka je na nezavidnom nivou, smatraju NVO.

“U protekle četiri godine čak tri službe zaštite su ukinute, gdje je danas uposleno u Službi zaštite 12 rendžera što je nedovoljno za obavljenje bilo kakvih dužnosti na zaštiti jezera. Sistem kontrole nelegalnih aktivnosti u NPSJ ne postoji, neadekvatan je, i iz godine u godinu se pogoršava, uslijed nedovoljnih finansijskih i ljudskih kapaciteta, stručnog znanja, slabe primjene zakonskih propisa, ali i nedostatka političke volje da se dati problemi riješe. Slučajevi nelegalne gradnje, eksploatacije mineralnih sirovina, nelegalni lov ribe, sječa šume, neriješeno pitanje odlaganja čvrstog otpada i otpadnih voda su na uzlaznom nivou. Kriza u javnom preduzeću NPCG koje je zaduženo za brigu je očigledna na terenu, dok građevinski i drugi interesni lobiji preko resornih ministarstava i vezanih struktura planiraju turističke objekte i vezane infrastrukture u okviru parka koji su neprimjereni i prijete da trajno unište prirodne i ambijentalne vrijednosti”.

Sonigo nije umiješan u ubistva u Zanzibaru, kriv je menadžer

U mišljenju NVO se navodi da se Lionel Sonigo predstavlja kao ozbiljan investitor sa dugogodišnjim iskustvom u ekskluzivnom hotelijerstvu i za to za primjer navodi “Cristal Resort” na Zanzibaru, Tanzanija.

"Pomenuti centar je bio predmet sporenja, oko nelegalne gradnje i spora oko vlasništva sa Deva Mehrezom pred sudovima i u prošlosti je bio predmet nekoliko oružanih pljački u kojem je ukupno šest osoba ustrijeljeno", kaže se u mišljenju.

Sonigo je “Vijestima” kazao da nema nikakve veze sa ubistvima šest osoba u Zanzibaru.

“Ja sam samo vlasnik hotela u Zanzibaru, a nijesam umiješan ni u kakva ubistva u toj državi”, kazao je Sonigo.

I Nataša Kovačević je navela da, prema njenim saznanjima, Sonigo nije lično učestvovao u sukobu tokom kojeg je ustrijeljeno šest osoba, već da je riječ bila o menadžeru hotela "Kristal resort".

"Došlo je do pogrešne javne interpretacije informacije sa moje strane zbog čega se izvinjavam gospodinu Sonigu.

Svakako, pitanje kredibilnosti investitora koji su zainteresovani za ulaganja u zaštićenim područjima se moraju podrobno istražiti, s obzirom da se najvrednija prirodna blaga zemlje daju na korišćenje", kazala je Kovačevićeva.

Mareku projekat radila bliska saradnica Gvozdenovića

U sjenci priče o MRC-u ostala je druga građevinska dozvola koju je dobio "MJ PROPERTY", za građenje turističkog naselja hotela sa depandansima na istoj lokaciji, koju je Ministarstvo izdalo 6. juna ove godine.

Vlasnik te firme je francuski državljanin Marek Juda, a izvršni direktor, kao i u slučaju MRC-a, je Ivan Zindović. Ukupna površina hotelskog naselja , kako piše u dozvoli, iznosi 9.103 kvadrata, od čega sam hotel 3.467, privezište, restoran spa&welness centar 832 kvadrata iznad zemlje i 1.112 kvadrata ispod zemlje, 10 depandansa po 182, tri po 216 i 11 po 225 kvadrata.

Zanimljivo je da je dozvola izdata na osnovu idejnog projekta koji je radila firma "Dvarp", koja je u stopostotnom vlasništvu šefice Odjeljenje za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturu Ministarstva Dijane Vučinić. Za razliku od ostalih dokuimenata, taj projekat nije nigdje objavljen.

Bonus video: