Plaža koja ima svoju djecu

“Ženska plaža” u Ulcinju vjekovima unazad poznata je po ljekovitim svojstvima koja navodno doprinose plodnosti žena
962 pregleda 25 komentar(a)
Ženska plaža, Foto: Samir Adrović
Ženska plaža, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 03.07.2016. 06:49h

O njoj se raspitivao čuveni Mihajlo Pupin, na njoj su dva izvora sumporne vode i kamen želja koji pričaju jednu od najljepših legendi drevnog grada, tamo muška glava ne zalazi...

Ljepota mistične uvale u blizini Albatrosa nije za svačije oči iz prostog razloga što nosi ime “Ladies beach”.

Kupalište je jedinstveno ne samo u Crnoj Gori nego i u svijetu, jer kako kaže dugogodišnji zakupac Maja Marković, ima svoju djecu.

“Za ovih sedam godina, koliko smo zakupci, dobili smo četvoro djece”, ponosno priča Maja.

Specijalno kupalište “Ženska plaža” u Ulcinju vjekovima unazad poznata je po svojim ljekovitim svojstvima koje značajno doprinose plodnosti žena.

Maja zna za četiri žene koje su poslije “tretmana“, odnosno kupanja u sumpornim izvorima i sunčanja na plaži, uspjele da izliječe sterilitet.

O ljekovitosti sumpornih izvora na Ženskoj plaži, početkom prošlog vijeka, raspitivao se i Mihajlo Pupin, koji je o njoj pisao i kralju Nikoli...

“Bile su tu po tri sedmice i maksimalno koristile blagodeti kupališta. Naredne godine nijesu došle i ja sam znala razlog. Poslije dvije godine pojavile su se bebom u kolicima, ’ovo je dijete ove plaže’, rekle su mi”, priča Markovićeva i uz osmijeh dodaje da na plažu mogu i muške bebe, ali samo do godinu.

O ljekovitosti sumpornih izvora na Ženskoj plaži, početkom prošlog vijeka, raspitivao se i Pupin.

O tome svjedoči i prepiska sa kraljem Nikolom, kome je naučnik i tada univerzitetski profesor u Americi, najavio mogućnost gradnje bolnice za bolesti kostiju, ali se sve na tome završilo.

A žene koje dolaze na “Ledies beach Dada”, sa željom da ostvare potomstvo, pridržavaju se jedinstvenog rituala koji vuče korijene iz legende o hrabrom ulcinjskom gusaru Aliji Uručiju i njegovoj supruzi Sultaneti.

Legendu je u svojoj knjizi "Stari grad, legende i umjetnost", objelodanio Ulcinjanin Ismet Karamanaga.

Legenda kaže da je Alija obožavao svoju suprugu sa kojom nije imao djece.

To ga je žalostilo ali nije mogao ni da zamisli da Sulateneta pripadne nekom drugom muškarcu nakon što bi je on ostavio zbog toga.

Sultanetu je puno voljela i Alijina majka, koja je jedne noći usnula čudan san i glas koji joj je rekao da snahu tri sedmice redom rano ujutro odvodi na sumporne izvore na mjestu gdje je danas “Ženska plaža”.

Nedugo nakon rituala, Sultaneta je ostala u drugom stanju i vjernom suprugu podarila nasljednika.

“Ritual je veoma interesantan. Mladu koja ne može da rađa, mora odvesti jedna starija žena koja ima ’dobru ruku’. Tri puta se moraju okrenuti oko tog okruglog kamena, gdje se ostavlja dio tekstila, i od muža i od žene. Jede se bijeli luk, so, kuvana jaja i hljeb. Što se ne pojede, ostavlja se tamo”, kaže Karamanaga. Kamen se nalazi ispred pećine i do njega se može plivajući ili stazicom uz stijenje. Maja ga zove ”kamen želja“.

“To je prirodno, zar ne, jer žene koje dođu iz tog razloga imaju samo jednu želju. Stanu ispred kamena koji ima obrise nekog lika, zamisle želju, ostave nešto odjeće na njemu i okrenu se tri puta oko njega. E sad, Bog je jedan, on upravlja”, kaže Maja. Dodaje da su žene koje misle da im je dovoljno par sati ili dana u zabludi.

“Tri sedmice plaža se mora koristiti u punom kapacitetu. Ove četiri žene koje imaju ’našu djecu’, tako su radile i uspjele”, priča Markovićeva. Dodaje da su joj gošće na kupalištu mještanke, ali i iz cijele Crne Gore i regiona.

“Tu su mi dame sa Kosova ali i iz Njemačke, Italije i Švedske. Imala sam gošću i iz Kalifornije, i tamo su čuli za nas”, kaže Markovićeva. Ima korektan odnos sa Morskim dobrom, ali apeluje na JP da ukloni zastore koji onemogućavaju pogled sa ulice na kupalište.

“Priznaćete da ružno djeluje, ipak smo mi specijalno a ne javno kupalište, dakle na nekom višem nivou. Za ovu sezonu je kasno, ali bi se za sljedeću moglo razmisliti da se uklone zastori i posadi, recimo lovorika, koja bi imala isti efekat ali vizuelno odgovarala rangu plaže”, kaže Markovićeva.

Blato lijek za reumu i kožna oboljenja

Blato oko sumpornih izvora takođe ima ljekovita svojstva. Markovićeva kaže da blagotvorno djeluje na reumu ali i na kožna oboljenja.

“Koriste ga ljekari ali i moje gošće, koje imaju kožna oboljenja. Rezultati oporavka su nevjerovatni, na oči se vide, što kažu stari”, kaže ona, sjećajući se srećne priče sa jednim dječakom, čiji roditelji nijesu imali miran san 18 mjeseci.

“Na smjene su ga pazili dok je spavao jer je imao neko teško kožno oboljenje. Zamolila sam žene da prekršimo pravilo i uvedemo dječaka na kupalište, odnosno u blato oko izvora. Nakon nekoliko dana, vidjela sam roditelje, rekli su mi da su poslije godinu i po spavali normalno”, sjeća se Markovićeva.

Bonus video: