Maljevac gase za tri do pet godina?

Ne smijemo dodatno komplikovati zdravlje i život Pljevljaka
0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Goran Malidžan
Daliborka Pejović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.07.2016. 18:51h

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović kazala je da je prije dvadesetak dana Svjetska banka prihvatila koncept dvostrukog funkcionisanja deponija pepela i šljake na Maljevcu.

“Jedan je da se krene u kompletnu sanaciju i rekultivaciju dvije kasete koje se trenutno koriste za deponovanje pepela i šljake iz Termoelektrane, a da se za to vrijeme treća i četvrta kaseta i dalje koriste za deponovanje, dok se za naredne tri do pet godina nađe konačna alternativna solucija. To je po nama kop Šumane”, kazala je Pejovićeva.

Ona je, na konferenciji “Održivo upravljanje zelenim otpadom u Crnoj Gori-kompostiranje” u Pljevljima kazala da se EPCG obavezala da u najkraćem roku potpiše podugovorni aranžman sa vladom za korišćenje četiri miliona eura za sanaciju Maljevca.

Ne smijemo više padati na ispitu i dodatno komplikovati zdravlje i život građana Pljevalja. Ja se iskreno nadam da ćemo i ove godine kroz kapitalni budžet obezbijediti 500.000 eura koje će kroz subvenciju vlada aktivirati mnogo ranije, a ne kao prošle godine u decembru”, rekla je ona.

Konferencija je dio projektnih aktivnosti koje će se realizovati do kraja 2016. godine na području opština Pljevlja, Berane i Bijelo Polje, sa ciljem informisanja i edukacije građana o značaju i benefitima uspostavljanja održivog upravljanja zelenim otpadom, kroz kućno i industrijsko kompostiranje.

Bonus video: