Rektorat UCG: Bečanović iznosi neistine i uvrede

Dodaje se da je takođe neprimjerena njena tvrdnja o postojanju špijunske mreže na Univerzitetu, "čime želi da objasni porijeklo informacije da je GP URA imenovala partijske povjerenike na nekoliko fakulteta Univerziteta Crne Gore."
87 pregleda 5 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Savo Prelević
Tatjana Bečanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2016. 15:52h

Kontrolorka GP URA, prof. dr Tatjana Bečanović, koja je kao partijski kadar dobila funkciju u Ministarstvu prosvjete, iznijela je u svom reagovanju niz neistina, neutemeljenih optužbi i uvreda na račun Univerziteta Crne Gore i njegovog rukovodstva, navodi se u reagovanju Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete Tatjana Bečanović juče je saopštila da "Radmila Vojvodić i Duško Bjelica, perjanice DPS-a, direktivama i nasiljem unapređuju kvalitet visokog obrazovanja".

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Duško Bjelica saopštio je da ne zna zašto je interesantan generalnoj direktorici u Ministarstvu prosvjete Tatjani Bečanović sa kojom, kako navodi, "nikada nijesam imao nikakvu komunikaciju, niti dodirnih tačaka".

"Ne možemo reći da smo iznenađeni ovakvim sadržajem i stilom saopštenja, budući da do sada nije objavila nijedan tekst, posebno ne o Univerzitetu Crne Gore, u kome ne iznosi neistine i uvrede", navodi se u reagovanju Rektorata.

Iz Rektorata UCG je saopšteno da prihvataju "da je takav iskaz odraz njene ličnosti i intelektualnog profila, a da su uporni pokušaji diskreditacije Univerziteta Crne Gore obaveza koju ima kao član partije."

"I upravo ona, kao partijski funkcioner i operativac, optužuje rukovodstvo Univerziteta Crne Gore da su „perjanice“ Demokratske partije socijalista i da upravljaju Univerzitetom vođeni političko-partijskim interesima. Zaista je neobično kada to kaže osoba koju su dva bivša dekana Filozofskog fakulteta, i to oba istaknuti članovi Demokratske partije socijalista, birali za svog prodekana i šefa Kancelarije za doktorske studije. Tada joj nijesu smetale „perjanice“ Demokratske partije socijalista na Univerzitetu, a očigledno ni ona „perjanicama“", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je takođe neprimjerena njena tvrdnja o postojanju špijunske mreže na Univerzitetu, "čime želi da objasni porijeklo informacije da je GP URA imenovala partijske povjerenike na nekoliko fakulteta Univerziteta Crne Gore."

"Budući da u svom saopštenju nije demantovala da je partija kojoj pripada imenovala povjerenike na nekoliko fakulteta, već samo da su oni razotkriveni, konstatujemo da su tvrdnje koje smo iznijeli apsolutno istinite. Za informacije o djelovanju partijskih povjerenika na Univerzitetu, nije potrebno imati bilo kakvu mrežu, pa ni špijunsku, već je dovoljno pročitati tipska pisma koje povjerenici URA-e šalju univerzitetskim nastavnicima za koje smatraju da su naklonjeni ovoj stranci. Na osnovu iznesenih činjenica, jasno je da je prof. dr Tatjana Bečanović posljednja osoba koje ima moralno pravo da govori o zloupotrebi Univerziteta u političke svrhe, jer njeno bavljenje Univerzitetom počinje u isto vrijeme kada i njena partijsko-politička karijera", navodi se u reagovanju Rektorata.

Bonus video: