"Neophodna intenzivnija komunikacija sa NVO sektorom"

Predstavnici Green Home-a su predstavili projekte koje realizuju, ukazali na određena otvorena pitanja u oblasti životne sredine
0 komentar(a)
NVO sastanak, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
NVO sastanak, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 02.07.2016. 15:16h

Kvalitetnija i intenzivnija komunikacija nevladinog sektora i državnih institucija neophodna je za rješavanje aktuelnih pitanja iz oblasti životne sredine, saopšteno je nakon sastanka ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa predstavnicima nevladine organizacije Green Home.

Gvozdenović je upoznao direktoricu Natašu Kovačević i njene saradnike sa aktivnostima Ministarstva u oblasti životne sredine, osvrćući se na aktuelna pitanja kao što su izrada strategije aproksimacije za oblast životne sredine i klimatskih promjena, upravljanje otpadom, upravljanje zaštićenim područjima i prostorno planska dokumentacija.

„Gvozdenović je ukazao na potrebu jačanja određenih procesa uz pomoć stručnih kapaciteta kojima raspolaže NVO sektor“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici Green Home-a su predstavili projekte koje realizuju, ukazali na određena otvorena pitanja u oblasti životne sredine.

Kako se navodi, informisali su da su učestvovali u Javnoj raspravi za Nacionalnu strategiju aproksimacije za životnu sredinu, ističući da Vlada mora što prije usvojiti taj dokument da bi se počelo sa implementacijom i ostvario progres u skladu sa zahtjevima pravne tekovine EU.

Dogovoreni su prvi koraci zajedničkog djelovanja na rješavanju problema iz oblasti upravljanja otpadom, planske i neplanske gradnje i upravljanja zaštićenim područjima.

„Jedan od segmenata na koji se ukazalo tokom sastanka je potreba za kvalitetnijom i intenzivnijom komunikacijom između NVO sektora i državnih institucija što je veoma često jedna od prepreka prilikom rješavanja aktuelnih pitanja iz oblasti životne sredine“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno zajednički intezivirati komunikaciju prema građanima i pospješiti njihovo uključivanje u proces donošenja politika i zakonskih rješenja.

Bonus video: