Ljuljđuraj: Pare za kulturu dijele partijski

“ U 2015. godini pa sve do juna tekuće godine, lokalna vlast u kulturne svrhe opredijelila je ukupno svega 9.600 eura”
62 pregleda 0 komentar(a)
Kolja Ljuljđuraj, Foto: Arhiva Vijesti
Kolja Ljuljđuraj, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.07.2016. 19:19h

Predsjednik Odbora Socijalističke narodne partije Tuzi i odbornik u Skupštini Glavnog grada Kolja Ljuljđuraj, apelovao je na vlast u toj gradskoj opštini da novac namijenjen kulturnim sadržajima na prostoru Malesije raspodijeli na kvalitetan način, a ne po ličnim i partijskim simpatijama.

„Kulturne potrebe građana su svakim danom sve zahtjevnije, posebno u onim sredinama gdje su one uvijek nedostajale i bile mnogo manje nego što su interesi lokalnog stanovništva, prije svih mladih“, ocjenjuje Ljuljđuraj.

Iz tih razloga, smatra da izdvajanja u ove svrhe moraju da budu na mnogo većem nivou. Dodaje da je opšte poznato da su kulturni sadržaji na ovom prostoru skromni, te da su zahtjevi pojedinaca i NVO sektora, za obogaćivanje kulturnog života lokalnog stanovništva, opravdani.

„Primjera radi, u 2015. godini pa sve do juna tekuće godine, lokalna vlast u kulturne svrhe opredijelila je ukupno svega 9.600 eura. Zaista simbolična suma za kulturne potrebe građana za punih 18 mjeseci“, smatra Ljuljđuraj, navodeći da je finansijskim planom GO Tuzi, za prošlu godinu, za kulturu i sport bilo opredijeljeno 100.000 eura.

Tvrdi da su i ta sredstva, uglavnom opredijeljena pojedincima i organizacijama bliskim vlasti u GO Tuzi, pa čak i lokalnim školama za realizaciju njihovih aktivnosti, iako su, ističe, vaspitno-obrazovne institucije u nadležnosti Ministarstva prosvjete.

Mišljenja je da je vrijeme da lokalne vlasti sredstva opredijeljena za kulturne sadržaje realizuju po kriterijumu kvaliteta projekata i potreba samih građana, jer je, prema njegovim riječima, lokalnim strukturama vlasti poznato ko svojim aktivnostima upotpunjuje kulturni život građana.

„Da nema dobre volje iseljenika sa ovih prostora, koji svojim sredstvima doprinose realizaciji najvećih kulturnih aktivnosti na ovim prostorima, kulturni sadržaji na teritoriji GO Tuzi bili bi zaista skromni“, zaključuje Ljuljđuraj.

Bonus video: