Bečanović: Radmila Vojvodić je svaku predstavu i nagradu dobila po partijskoj liniji

"Niko nije ni očekivao da će gospođa Vojvodić umjeti da vodi instituciju kakva je Univerzitet Crne Gore, ali za mnoge je iznenađenje što je ovako brzo uspjela da je upropasti i sroza ispod svakog akademskog nivoa", kazala je između ostalog Bečanović
236 pregleda 29 komentar(a)
Tatjana Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Tatjana Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.07.2016. 08:58h

Iz saopštenja uprave Univerziteta Crne Gore saznajemo da Radmila Vojvodić i Duško Bjelica, perjanice DPS-a, direktivama i nasiljem "unapređuju kvalitet visokog obrazovanja", saopštila je danas Tatjana Bečanović, generalna direktorica u Ministarstvu prosvjete.

Bečanović je reagovala povodom jučerašnjeg saopštenja Univerziteta Crne Gore iz kojeg su saopštili da, umjesto da se bavi pitanjima koja su joj data u nadležnost Leks specijalisom, a to je kontrola zloupotreba u zapošljavanju i finansijama u predizborne svrhe, Tatjana Bečanović se stavila u ulogu vrhovnog arbitra reformskih procesa na Univerzitetu Crne Gore i odlučila da sa grupom istomišljenika napravi okrugli sto u cilju omalovažavanja ozbiljnih reformskih zahvata koji se sprovode na Univerzitetu, kao i diskreditacije rukovodstva Univerziteta Crne Gore.

"Takođe saznajemo da se uprava Univerziteta oslanja na dobro razvijenu špijunsku mrežu, koja gospođi Vojvodić dojavljuje sumnjiva zbivanja, profesori se konačno bune protiv njene diktature. Ali nije trebalo da zamara svoje "povjerenike’’. Sve što je zanima mogla je saznati u direktnoj komunikaciji. To što ne smije da razgovara sa profesorima UCG najbolje govori o njenoj reformi: koliko je zakonita, argumentovana, suvisla i koliko je korisna za Univerzitet. Pošto posjeduje još mnoge institucije u državi, gospođu Vojvodić ne tangira posebno dobrobit državnog Univerziteta. To se jasno vidi iz njene reforme", istakla je Bečanović.

Ona je dodala da što se tiče diskreditacije Univerziteta, za nju se pobrinulo samo rukovodstvo.

"Diskreditovali su Univerzitet Crne Gore u cjelini i pretvorili ga u instituciju koja se pojavljuje pred sudom češće nego lokalni kriminalci (inače rektorkini dobri prijatelji). Niko nije ni očekivao da će gospođa Vojvodić umjeti da vodi instituciju kakva je Univerzitet Crne Gore, ali za mnoge je iznenađenje što je ovako brzo uspjela da je upropasti i sroza ispod svakog akademskog nivoa. Onaj ko je oblikovan u krilu partije ne zna za drugačiji oblik postojanja. Jer sve što je postigla, gospođa Vojvodić je postigla iz pomenutog krila: svaku predstavu u kojoj je igrala ili koju je režirala, svaku nagradu koja je za nju naručena, sve je dobijeno po partijskoj liniji. Zato i ne može naći zajednički jezik sa univerzitetskim profesorima koji su sve postigli svojim radom. Ako je sigurna u snagu svoje argumentacije, što je nije iznijela pred profesorima", kazala je Bečanović.

Bečanović tvrdi da je Vojvodić pozvana na Okrugli sto, ali se nije usudila da dođe.

"Meni je jako žao što gospođa Vojvodić još nije naučila ni da govori ni da se ponaša kao rektor, ali odsustvo kompetencija i adekvatnih komunikativnih strategija ne može biti opravdanje za grubo vrijeđanje univerzitetskih profesora. Na Okruglom stolu su samo iznošene činjenice, a ako u svijetlu tih činjenica rad uprave i gospođe Vojvodić ne izgleda glamurozno, opet mi je žao. Uvažena gospođo Vojvodić, ubuduće kad Vam padne napamet da vrijeđate univerzitetske profesore, imajte na umu barem jedno – svi smo mi doktori nauka, za razliku od Vas. Gospođa Vojvodić najbolje zna svoje reference koje su je preporučile za rektora. I dobro zna da nijedna nije naučna. Njeno instaliranje na čelo Univerziteta je najagresivniji akt ovog režima prema UCG. A sada nas iz samog srca DPS-a, to jest iz uprave UCG upozoravaju da se narušava autonomija Univerziteta. To čak izlazi iz okvira loše režirane farse", zaključile je Bečanović.

Bonus video: