Pljevlja: Za kolektor će trebati još para

Ugovor o grantu od 3,5 miliona eura EIB i Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpisali su početkom oktobra 2012. godine
227 pregleda 0 komentar(a)
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.12.2018. 11:49h

Vlada Crne Gore potpisaće izmjenu ugovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB), kako bi mogli da iskoriste posljednjih deset odsto sredstava od granta za projekat „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pljevljima”.

Ugovor o grantu od 3,5 miliona eura EIB i Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpisali su početkom oktobra 2012. godine. Sa istom bankom ugovor je potpisan i za kredit u iznosu od 3.000.200 eura.

Potpisivanje izmijenjenog dijela ugovora se radi zbog kašnjenja sa završetkom radova na postrojenju. Krajnji rok za završetak radova bio je 10. oktobar 2018. godine, a radovi na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda su završeni krajem oktobra. “Preostalo je još tehničkih detalja koji su uslovili prelazak navedenog roka. Ministarstvo je u izvještajima EIB navelo razloge kašnjenja, pa su predstavnici EIB predložili da se ugovor o grantu produži do kraja januara 2019. godine kako bi se navedenih 10 odsto sredstava iskoristilo”, navodi se u Informaciji o izmjeni ugovora.

Opština Pljevlja je 12. marta 2014. godine potpisala ugovor sa projektantom i izvođačem radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Aqualia Infrastructuras SA“ iz Španije i ugovor za nadzor nad radovima na izgradnji glavnog gradskog kolektora i postrojenja sa „CIS Di Giuseppe“ iz Italije. Realizacija ugovora je počela 20. oktobra 2014.

Sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove Opštine Pljevlja Zoran Čolović ranije je više puta najavljivao početak rada postrojenja.

Iz lokalne uprave “Vijestima” su saopštili da će postrojenje za preradu otpadnih voda u pljevaljskom selu Židovići biti pušteno u rad čim dobije upotrebnu dozvolu. U Opštini tvrde da su prije skoro mjesec poslali potrebnu dokumentaciju.

“Predviđeno je godinu dana probnog rada, uhodavanja postrojenja i uočavanja nepravilnosti, a sljedećih godinu otklanjanje eventualnih grešaka. Prvu godinu sav trošak pada na teret izvođača radova, a za drugu godinu razmatraju se modeli finansiranja”, kazao je Čolović.

Bonus video: