SENAT BIRAO PET PREDSTAVNIKA

Izabrani članovi u Upravnom odboru: Duško Bjelica ponovo kandidat

Prema Statutu UCG, UO čini pet predstavnika osnivača, šest predstavnika akademskog osoblja (pet sa akademskim zvanjem i jedan saradnik) izabranih iz reda zaposlenih na Univerzitetu, jedan predstavnik drugih zaposlenih, tri predstavnika studenata, vodeći računa da u strukturi budu zastupljeni studenti svih nivoa studija
351 pregleda 14 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2016. 07:38h

Senat Univerziteta Crne Gore odredio je članove u Upravnom odboru te institucije, a predsjednik UOUCG Duško Bjelica, kome mandat ističe 11. jula, najvjerovatnije će ponovo obavljati tu funkciju.

Kako “Vijesti” saznaju, za pet predstavnika akademskog osoblja u UO, kandidovani su Bjelica, Radoje Vujadinović sa Mašinskog fakulteta, Tatijana Dlabač (Pomorski fakultet), Vladimir Pešić (Prirodno-matematički) Marina Rakočević (Građevinski), Miodrag Šoć (Medicinski), Gordana Jeknić-Paović (Pravni), Savo Laušević (Filozofski) i Miran Begić (Muzička akademija), a osim Bjelice izabrani su Pešić, Jeknić-Paović, Begić, Dlabač i Desanka Radojičić (Fakultet za sport i fizičko vaspitanje), kao predstavnik neakademskog osoblja.

Prema Statutu UCG, UO čini pet predstavnika osnivača, šest predstavnika akademskog osoblja (pet sa akademskim zvanjem i jedan saradnik) izabranih iz reda zaposlenih na Univerzitetu, jedan predstavnik drugih zaposlenih, tri predstavnika studenata, vodeći računa da u strukturi budu zastupljeni studenti svih nivoa studija (osnovne, postdiplomske i doktorske). To znači da se čeka još da svoje predstavnike imenuju Vlada i studenti.

Statut UCG izazvao je niz kontroverzi u javnosti, a jedna od zamjerki bilo je upozorenje da akademsko osoblje više nema većinu u UO, jer imaju samo šest od ukupno 15 članova i da je paralelno sa tim povećan broj predstavnika osnivača, odnosno Vlade, sa tri na pet. Osim toga, njime nije predviđeno ograničenje broja mandata, pa bi, teoretski, Bjelica i ostali članovi UO mogli da budu birani, “ do penzije”.

Predstavnike osnivača imenuje Vlada, akademskog osoblja Senat, predstavnika saradnika bira posebno tijelo, kojeg čine po dva saradnika izabrana na svakoj organizacionoj jedinici, predstavnika drugih zaposlenih bira posebno tijelo, kojeg čine po dva zaposlena izabrana na svakoj organizacionoj jedinici, a predstavnika studenata bira Studentski parlament. Predsjednika bira Upravni odbor iz reda članova UO sa akademskim zvanjem.

UO se bira na period od četiri godine, osim predstavnika studenata koji se biraju na period od dvije godine. Članu UO prestaje mandat razrješenjem istekom vremena na koje je imenovan, odnosno biran, na lični zahtjev, u slučaju opoziva, ako mu prestane radni odnos, odnosno svojstvo koje je bilo osnov za imenovanje, odnosno izbor, izborom na funkciju koja isključuje članstvo u Upravnom odboru, ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora ili za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije, ako postupa na način koji može da diskredituje Univerzitet, ako se ustanovi nesposobnost obavljanja dužnosti ili nesavjesno i nestručno obavlja svoju dužnost...

Zogović: Za Sindikat nije bilo mjesta

Predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović kazao je da i dalje smatra da je nedopustivo da Sindikat nema svog predstavnika u UO.

“Te primjedbe nisu uvažene tokom usvajanja Statuta, u kojem se samo na jednom jedinom mjestu pominje drugo osoblje, koje čine zaposleni u administraciji i stručni saradnici. Tako je došlo do situacije da među 15 članova UO pet ima Vlada, a studenti tri, i ovi drugi mogu samo da gledaju šta se radi”, kazao je Zogović.

Preporučujemo za Vas