Andrea Ribaldone u Tivtu: Možda i otvori restoran u CG

"Fascinantan je autentični pravi ukus domaćih pamidora koje sam ovdje probao u jednoj od salata. Imate predivnu prirodu i koliko vidim, sjajne lokalne proizvode – voće i povrće, frešku ribu i plodove mora koje treba uzimati direktno kod ribara, a ne iz uzgajališta, a time i sve preduslove za vrhunsku kuhinju"
120 pregleda 3 komentar(a)
Andrea Ribaldone, Foto: Siniša Luković
Andrea Ribaldone, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.06.2016. 15:15h

Jedan od najpoznatijih kuvara u Evropi, maestro Andrea Ribaldone iz Italije, ovih dana boravi u Crnoj Gori kao gost HTP „Primorje hotels & restaurants“ iz Tivta.

Ribaldone koji u Italiji uživa stats medijske zvijezde zahvaljujući emisijama „Il mondo in un piato“ i „La prova del cuoco“ na italijanskoj državnoj televiziji RAI, a u gastro-krugovima te zemlje važi za pravog umjetnika u kuvarskoj kecelji, nosilac je Mišelinovih zvjezda i jedan od najcjenjenijih predstavnika tzv. haute cuisine u Evropi. Sa svojom poslovnim partnerom Andreom Ćigarinijem, predsjednikom luksuzne italijanske hotelske grupacije „JSH hotels“, Ribaldone je doputovao u Crnu Goru kako bi produbio već postojeću poslovnu saradnju sa „Primorjem“.

„JSH hotels“ grupacija u Italiji upravlja sa dvadestak luksuznih hotela kategorije pet ili više zvjezdica u Rimu, Milanu, Bolonji i Firenzi, i nekim od tamošnjih najprestižnijih turističkih destinacija poput Sardinije, Sicilije, Toskane. Salenta i Kalabrije, dok Ribaldone ima sopstveni lanac restorana među kojima u italijanskom džet-setu gotovo kultni sastav uživa njegov milanski restoran „I due buoi“.

„Sa JSH grupacijom već imamo saradnju na nivou razmjene iskustava, servisa i obuke našeg osoblja od kada smo otvorili hotel „Palmon Bay“ u Igalu. Oni su sada tu jer su zaintereosvani za unapređenje saradnje i određene investicije ovdje kod nas u Boki, a mi za dalje unapređenje obuke našeg osoblja u Italiji i prihvatanje i uvođenje njihovih visokih standarda u ugostiteljstvu i u našim objektima. Posebno nas raduje prilika da naše osoblje može razmijeniti iskustva sa maestrom Andreom Ribaldoneom koji je obišao naše objekte u Igalu i u Tivtu, probao naša jela i dao niz korisnih savjeta.“kazao je „Vijestima“ predsjednik uprave „Primorja“ Božidar Draganić.

On i član uprave Denis Mandić italijansku delegaciju proveli su kroz hotel „Palmon Bay“ u Igalu i tivatsku „Palmu“ koja je u završnoj fazi rekosntrukcije i podizanja na nivo 4 zvjezdice, dok su preksinoć Italijani isprobali i ponudu elitnog restorana „Prova“ u Tivtu koji takođe posluje u sastavu „Primorja“. Šef Ribaldone odmah je iskoristio priliku da obiđe svoje kolege u kuhinji restorana i razgovara sa mladim i nagrađivanim šefom kuhinje „Prove“, Bobanom Mihajlom koji je već imao priliku da se stručno usavršava u Italiji. Kako nezvanično saznajemo, postoji veoma izgledan mogućnost da Ribaldone i JSH grupacija otvore jedan elitni restoran u sklopu kompleksa hotela „Palmon Bay“.

Ljubazni i veoma otvoreni italijanski maestro kulinarske vještine Andrea Ribaldone, „Vijestima“ je kazao da je da je probao bokeljsku kuhinju koja ga veoma podsjeća na venecijansku.

„Probao sam vaša jela od liganja, sipe i mušlje na buzaru koju vi ovdje spremate i koji su vrlo, vrlo slični načinu na koji se to sprema kod nas u Italiji, posebno u regiji Venecije, tako da se sa te strane, ovdje osjećam bukvalno kao kod kuće. Fascinantan je autentični pravi ukus domaćih pamidora koje sam ovdje probao u jednoj od salata. Imate predivnu prirodu i koliko vidim, sjajne lokalne proizvode – voće i povrće, frešku ribu i plodove mora koje treba uzimati direktno kod ribara, a ne iz uzgajališta, a time i sve preduslove za vrhunsku kuhinju.“ kazao je Ribaldone kome, iako kreira neke od najekstravagantnijih jela koja se smatraju pravim umjetničkim djelima u tanjiru, klasična, jednostavna mediteranska kuhinja nema premca. Za njega su ključni sastojci jela bijeli i crni luk i kvalitetno masinovo ulje, na što se nadograđuju svi drugi sastojci – po pravilu autentični i prirodni kojima Italija i Crna Gora obiluju.

„Bitno je da namirnice budu kvalitetne, svježe i jednostavne, da se uz što manje „naknadnih intervencija“ i bez pretjeranog začinjavanja, nađu na tanjiru. Uloga dobrog kuvara je upravo to- da poštuje kvalitet primarnih sastojaka i na pravi način, očuvavši njihovu suštinu, prezentuje ih gostu.“ zaključio je Ribaldone.

Bonus video: