Zašto udžbenici istorije u Crnoj Gori prećutkuju prošlost?

300 pregleda 64 komentar(a)
napad na dubrovnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
napad na dubrovnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.06.2016. 17:02h

Zašto crnogorski istoričari pišu udžbenike u kojima gotovo da ništa ne piše o ratnim godinama s kraja prošlog vijeka? Da li zato što ni sami ne znaju dovoljno ili zato što ne smiju da pišu o onome što se zaista dogodilo?

Istoričar Miloš Vukanović kaže za Radio Slobodna Evropa da je jedan od razloga to što su udžbenici zastarjeli, neki su još iz 2003. neki pak novijeg datuma. No, dodaje, nije samo to razlog.

„Većina istoričara i dalje smatra da nije prošlo dovoljno vremena, što apsolutno nije tačno. Jednostavno idu linijom manjeg otpora zato što su isti politički i drugi akteri od tada a vjerovatno i bar narednih 10 godina tu, tako da ne žele da se konfrontiraju", smatra Vukanović.

Slobodna Evropa podsjeća da je struka prošle godine bila priredila udžbenik istorije za srednje škole, koji je kako je tada saopštio koautor profesor Šerbo Rastoder detaljno opisivao raspad SFRJ i ratna dešavanja na ovim prostorima.Taj udžbenik je, međutim zabranjen od stane tada, a i danas, aktuelne crnogorske vlasti:

„Prema mojim informacijama, zabranu tog udžbenika je lično tražio predsjednik Filip Vujanović na osnovu stava Saveza udruženja boraca NOB-a. Oni su tada, navodno, problematizovali činjenicu da se u tom udžbeniku pominje učešće Crne Gore u tom ratu. Argumentacija protiv toga je bila da Crna Gora tada nije bila samostalna država i da nije mogla odlučivati o tome da li će učestvovati u ratu ili ne. Čak je argumentacija išla do tog nivoa da Crna Gora nije ni učestvovala u tim događajima. Mi smo, kao kontraargumentaciju, naveli apsurdnu činjenicu da država, koja ima ratne vojne invalide, Udruženje ratnika iz posljednjeg rata, ne može da nije učestvovala u ratu. Ali moć političke sile je bio veći i taj udžbenik je povučen kao takav", kazao je Rastoder tada.

Učenici osnovnih škola, srednjoškolci i studenti gotovo da ništa ne znaju o savremenoj istoriji Crne Gore, naročito o njenoj ulozi u ratnim događajima iz devedesetih godina prošlog vijeka, a to ne čudi jer im predaju profesori koji takođe tokom školovanja iz udžbenika istorije nijesu dobili relevantne podatke i činjenice o tom periodu crnogorske istorije.

Bonus video: