Islamska zajednica u CG: Povući skandalozni Rječnik

Navodi se da tendenciozno vrijeđenanje vjerskih i nacionalnih osjećanja nije samo etničko, već prije svega pravno pitanje
56 pregleda 14 komentar(a)
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.06.2016. 11:26h

Islamska zajednica u Crnoj Gori zatražila je danas brzu i adekvatnu reakciju najviših državnih funkcionera radi povlačenja, kako se ocjenjuje, skandaloznog Rječnika Crnogorskog narodnog i književnog jezika.

Islamska zajednica, u otvorenom pismu Filipu Vujanoviću, Darku Pajoviću i Milu Đukanoviću, ističe da Rječnik obiluje govorom mržnji na vjerskoj i nacionalnoj osnovi prema njihovim pripadnicima.

Navodi se da tendenciozno vrijeđenanje vjerskih i nacionalnih osjećanja nije samo etničko, već prije svega pravno pitanje.

"Zloupotrebom nauke i slobode izjašnjavanja reakcionarni autori Rječnika žele ovjekovječiti namjerne i proizvoljne uvrede čime zadiru u "prava drugih", zajamčena nacionalnim i međunarodnim pravom", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je publicitetom, iako negativnim, koji je Rječnik izazvao, muslimanima već nanijeta ogromna šteta.

"Ukoliko se Rječnik što prije na povuče iz upotrebe šteta će biti višestruka i nepredvidiva", kaže se u saopštenju koje potpisao reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

Bonus video: