Studenti medicine se bune: Neće promjenu akademskog kalendara

"Ne smijemo da dozvolimo da nam sjutra svi govorite : "On/ona doktor?! Kakav bre doktor?! Ko mu/joj uruči diplomu?! Kakvi naši doktori, idemo negdje na stranu"
167 pregleda 38 komentar(a)
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Medicinski fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.06.2016. 19:16h

Najblaža riječ povodom promjene Akademskog kalendara je "sramota", navodi se u obraćanju studenata Medicinskog fakulteta Senatu Univerziteta Crne Gore.

Oni su se obratili povodom sjednice Senata Univerziteta Crne Gore, koja će se održati sjutra, a na kojoj će biti razmatran predlog izmjene Akademskog kalendara za studijsku 2015/2016. i Akademski kalendar za studijsku 2016/2017.

"Kao prvo, ovo obavještenje je stiglo na kraju studijske godine, u periodu kada studenti sa zahtjevnijih fakulteta ne znaju "ko im glavu nosi", a ne da se bune i da preduzimaju nešto po pitanju istog, a oni sa manje zahtjevnih fakulteta su već pošli kućama kod svojih familija, odmaraju i ne pada im na pamet da se opterećuju ovim problemom, pogotovo ne sad kad su položili ispite ili pošli da rade kako bi obezbijedili sebi studiranje tokom sljedeće godine. Drugo, svjedoci smo da živimo u vremenu u kojem "manjka stručni kadar", svakog dana na televiziji, u menzi, na pauzi za kafu, u taksiju, u gradskom prevozu, na fakultetu, možemo čuti rečenicu: "Nemamo dovoljno stručnog kadra za te stvari". Nećete ga ni imati ako nastavite ovako", ističe se u saopštenju studenata Medicinskog fakulteta koje potpisuje student Anis Šabotić sa kolegama.

On dodaje da se obraća u svoje ime i u ime svojih kolega koje dijele njegovo mišljenje.

"Mi ne smijemo da dozvolimo sebi da u roku od 25 dana polažemo veliki broj ispita sa osgromnim obimom gradiva. Ne smijemo da dozvolimo sebi da vaša želja da idete na godišnji odmor što ranije utiče na našu profesionalnost u budućem poslu. Ne smijemo da dozvolimo da nam sjutra svi govorite : "On/ona doktor?! Kakav bre doktor?! Ko mu/joj uruči diplomu?! Kakvi naši doktori, idemo negdje na stranu". Neću sebi da dozvolim da dođem u situaciju da "ubijem" nekog sjutra zato što mi moj univerzitet nije dozvolio, nije izašao u susret na putu da postanem profesionalac u onome što radim. Svjesni smo da nas je malo, a svjesni smo da i vi znate da nas je malo. Bespomoćni smo, a vi ste krivi što se tako osjećamo", navodi se u saopštenju Šabotića.

Šabotić poručuje da je Senat znao da će se studenti buniti.

"Ali ste nas "taktički odradili". Neću se osvrćati na težinu, obimnost, i odricanje koje zahtijevaju naše studije jer i nećete razumjeti, a ni uzeti u obzir, kao što ih ni do sada niste uzimali. Vodila se analiza po pitanju novog kalendara među studentima medicine, sve smo dobro prostudirali, zato i izražavamo svoje nezadovoljstvo. Ni u ovom slučaju se neću truditi da vam objašnjavam zbog čega, iz istog razloga navedenog prethodno. Shvatite ovu poruku kako želite, ali imajte u vidu da je dio vaših budućih intelektualaca, odgovornih građana ove države, ljudi koji će da vas liječe, koji će da učestvuju u razvitku Crne Gore na polju zdravstva ugrožen i da ne znaju šta da urade po pitanju ovog problema", zaključuje se u saopštenju.

Pokrenuta i online peticija

Studenti medicine su pokrenuli i online peticiju protivnovog Akademskog kalendara.

"Ako uporedimo kalendar iz 2013/14. i ovaj koji je predložen uviđamo da postoji skraćenje studijske godine od pet sedmica, uključujući i slobodne. Uz to početak studijske godine je pomjeren za 3. oktobar, a kraj studijske godine nije pomjeren već ostaje fiksno 23. jun kako bi se završile administrativne obaveze i omogućio odmor zaposlenima. To uslovljava skraćivanje junskog roka sa šest na četiri nedjelje. Takođe ranije je decembarsko-januarski rok trajao pet, a sada jedva četiri neđelje. Skraćivanje studijske godine značajno remeti našu mogućnost da gradivo pređeno u toku predavanja i vježbi adekvatno obradimo za ispite. Nastava na Medicinskom fakultetu u toku godine obuhvata predavanja i višečasovne vježbe koje odizimaju veliki dio dana. Skraćivanjem ispitnih rokova stvaraju se nemogući uslovi da se obimni dvosemestralni predmeti savladaju teorijski i pratkično", ističe se u saopštenju studenata Medicinskog fakulteta koje potpisuje Vanja Popović.

Bonus video: