POSAO FIRMI "INTER PROJECT" IZ PODGORICE

Most preko Cijevne gradiće za 18.326 eura

U projektnom zadatku se navodi da postojeći pješački most treba rekonstruisati tako, da se koristi i za odvijanje dvosmjernog kolsko-pješačkog saobraćaja jednom saobraćajnom trakom
78 pregleda 0 komentar(a)
most na cijevni, Foto: Arhiva Vijesti
most na cijevni, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.02.2019. 19:25h

Izrada Glavnog projekta mosta preko rijeke Cijevne u Dinoši sa pristupnim saobraćajnicama, biće povjerena firmi „Inter project“ iz Podgorice za 18.326 eura.

Ponuda te firme je kao najpovoljnija vrednovana na tenderu, koji je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice raspisala 20. aprila. 

U projektnom zadatku se navodi da postojeći pješački most treba rekonstruisati tako, da se  koristi i za odvijanje dvosmjernog kolsko-pješačkog saobraćaja jednom saobraćajnom trakom. 

“Niveletu mosta treba izdići iznad nivoa visokih voda, kako bi se most mogao koristiti i u kišnim periodima godine. Kroz idejno rješenje sagledati sve saobraćajno-tehničke elemente i predložiti najracionalniju varijantu", navodi se u dokumentu.

Kako most nema prilazne saobraćajnice, projektom bi, kako se navodi, trebalo obraditi njihovu izgradnju, u istom poprečnom profilu kao na mostu, sa priključenjem na postojeće saobraćajnice.     Postojeći most, kako je objašnjeno u dokumentu, premošćava  Cijevnu na dijelu kanjona širine oko dva do tri metra i dužine je četiri a širine dva metra.

„Most nema ogradu, nema završnu obradu i nije osvijetljen. Zbog uskog korita plavi u kišnom periodu, pa je u većem periodu  godine van  funkcije“, piše u dokumentu.  

Dvije firme rade projekat regulacije korita Rujele

Glavni  projekat regulacije korita rijeke Rujele od Miljeških izvora do naselja Vuksanlekići i izgradnje pješačke staze od mosta kod katoličke crkve do Šipčaničke gore će  zajednički raditi firme “Civil Engineer”, “Liming Projekt” i “MI” sa svojim podugovaračima.

Njihova ponuda od 48.900 eura je vrednovana kao najpovoljnija na tenderu, raspisanom 22. marta. Rujela je posljednjih godina, usljed obilnih padavina, znala da se izlije i ugrozi naselja i imanja.