Nacionalno udruženje proizvođača ribe Crne Gore: Ribarstvo vode nekompetentni ljudi

Dalibor Pavićević podsjetio je izjavu doskorašnjeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića da je 2011.godine, Ministarstvo oberzbijedilo novac za izmirenje poreskih dugova ribara. “Ko je dobio novac, pitao je Pavićević, ustvrdivši da država ne pomaže svima isto
222 pregleda 5 komentar(a)
ribari, Foto: Slavica Kosić
ribari, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.06.2016. 15:45h

“Ministarstvo poljoprivrede nije riješilo nijedan problem koji tišti crnogorske ribare, već se bave podjelama među ribarima i svojim tumačenjem zakona i pravilnika koje donose na štetu ribara. Odsjek ribarstva vode nekompetentni ljudi i zato tražimo da se dovede stručnjak iz EU koji bi pokrenuo stvari sa mrtve tačke”, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Marko Kise predsjednik novoformirane NVO Nacionalno udruženje proizvođača ribe Crne Gore

On je kazao da je ribarska flota dotrajala zbog nebrige o ribarstvu u posljednjih 25 godina, pa predlaže da Država obezbijedi 70 odsto sredstava za kupovinu, novih ili polovnih brodova, kao i da se PDV za kupovinu brodova i opreme sa 19 smanji na 5 odsto . Isto smanjenje PDV predlaže za prodaju svježe morske ribe ulovljene u crnogorskim vodama.

Uz konstataciju da crnogorski ribari love, u prosjeku 80 dana godišnje , Kise je kazao da bi njihove poreze i doprinose trebalo smanjiti na 60 eura mjesečno, kao i poljoprivrednicima. Prije pet godina im je tadašnji ministar poljoprivrede obećao da će Država platiti njihov poreski dug zbog nepovoljnih uslova privređivanja, ali to do danas nije urađeno.Ribari pristaju i na njegov reprogram na period od 8 do 10 godina.

Dalibor Pavićević podsjetio je izjavu doskorašnjeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića da je 2011.godine, Ministarstvo oberzbijedilo novac za izmirenje poreskih dugova ribara. “Ko je dobio novac, pitao je Pavićević, ustvrdivši da država ne pomaže svima isto.

“Samo u Crnoj Gori ribari plaćaju gorivo za plovila, kao da voze luksuzne automobile najviše klase”, ustvrdio je Kise . Predlaže da se gorivo za ribare i poljoprivrednike distribuira kao plavi dizel, i da se odredi maksimalna cijena za gorivo u visini 40 odsto od zvanične cijene, kao što je u susjednojh Hrvatskoj i Italiji.

Dok se ne izgradi ribarska luka ili trajno riješi pitanje vezivanja i pristajanja ribarskih brodova i iskrcaj ulova, ribari predlažu da se dio sadašnje marine u Baru, odredi kao trajno rješenje za ribarsku luku, odnosno da se u lukama i marinama u drugim primorskim gradovima odrede mjesta za ribarske brodove.

Milun Anđić je konstatovao da su administrativni kapacitet države u oblasti ribarstva “skučeni” i da zbog velikog broja biznis barijera, porije svega skupog goriva, crnogorski ribari nisu konkurentni na evropskom tržištu.

Silvio Tonsati, predsjednik ribarskog Udruženja Škver uzkazao je da zbog poreskog duga ribari teško dolaze do luicence i kopnstatovao “da je nevažno ko kojem Udruženju pripada, već da se moraju nači rješenja za nagomilane probleme.

Dva nacionalna udruženja

Ministarstva poljoprivrede juče je saopštilo da je Crna Gora dobila prvo Nacionalno udruženje profesionalnih morskih ribara koje okuplja članove četiri ribarska udruženja sa područja Bara, Ulcinja i Herceg Novog. Savjetnik za ribarstvo Deniz Frljučkić je podsjetio da je u protekle tri godine Ministarstvo aktivno radilo na kreiranju mjera podrške sektoru ribarstva kroz Agrobudžet, kao i na ispunjavanju obaveza vezanih za pregovaračko poglavlje 13 (ribarstvo).

NVO Nacionalno udruženje proizvođača ribe formirano je 21 maja, jer resorno ministarstvo tri godine nije prihvatalo našu inicijativu o njegovom osnivanju, pojasnio je Kise.

Udruženje koje je registrovano 21.maja broji 49 članova i 52 vlasnika dozvole. Iz Herceg Novog ih je 16 , iz Kotora10, iz Tivta tri, iz Budve šest, iz Bara12, i dva iz Ulcinja,. Među njima je devet vlasnika koča, 10 plivarica, sedam potezača i 25 ostalih plovila. Kise je naglasio da svi članovi poreski obveznici, uključeni u sistem PDV-a.

Bonus video: