Žabljak: Održan socio-ekonomski forum NP "Durmitor"

Pitanje svih pritanja bilo je gradnja restorana na Crnom jezeru vrijednog oko 230.000 eura, započeta prije godinu dana, čiji se završetak ne nazire
106 pregleda 1 komentar(a)
NP Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
NP Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.06.2016. 12:50h

Socio-ekonomski forum Nacionalnog parka „Durmitor“, održao je danas radnu sjednicu na Žabljaku na kojoj je prisustvovala direktorica JP NP CG Azra Vuković, njen saradnik Veselin Luburić, direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović, predstavnici lokalnih uprava Žabljaka i Mojkovca, predstavnici rafterskih udruženja, turističkih organizacija i agencija i nevladinog sektora.

Tomo Pajović informisao je da je Nacionalni park „Durmitor“ u prošloj godini posjetilo 130.000 turista i da je ostvaren prihod od 731.000 eura. On je izrazio očekivanja da će u ovoj sezoni taj broj biti makar dostinut potkrijepljujući to podatkom da su ove godine do sada Park posjetilo 18.000 turista i raftingovala 1.663 gosta što je približno prošlogodišnjoj posjeti za ovaj period.

Učesnici Foruma koji je konstituisan prije nešto više od godinu dana primijetili su da u parku vlada red i priroda očuvana nakon prekida nedozvoljene gradnje kojom je narušen ovaj prostor. Pobrojane su kapitalne i tekuće investicije na infrastrukturi Parka ali i intencija da se, za opšte dobro, osim Crnog jezera i Tare valorizuju i drugi prostori.

Ukazano je na pogrešne poteze prethodnog rukovodsta JP NP CG, traženo da se prihodi vrate NP „Durmitor“ i da se izvrši decentralizacija u toj oblasti. Traženo je da se riješi pitanje maloprodajnih objekata pored mosta i duž šetališta gdje se pored suvenira prodaju prehrambeni proizvodi i napici. Uz to da se sačuva imidž Parka, produže koncesioni rokovi čime će se dodatno motivisati domicilno stanovništvo. Popravljanje stanja bezbjednosti prilikom pohoda u planinu, otvorenog šanka na Crnom jezeru, postavljanje prečistača otpadnih voda, izgradnja prostorija za presvlačenje učesnika raftinga, ulaganja u putnu infrastrukturu, vidljivo smeće duž plovnog toka Tare...

Da crnogorski turizam ostane Crnoj Gori insistirao je Branko Diki Kažanegra i istakao da su planine prespektiva.

"Kad to kažem mislim na Sveti Stefan koji za dugo neće biti crnogorski ili Budvu kojom se turistički Budvani ne pitaju. Ove prostore treba sačuvati kao nacionalni brend uz uljučivanje domicilnog stanovništva. Planiranje mora biti dugo unaprijed jer to svjetski gosti traže i ta se pravila moraju poštovati. Durmitor je brend i to se mora unapređivati", kazao je Kažanegra.

Pitanje svih pritanja bilo je gradnja restorana na Crnom jezeru vrijednog oko 230.000 eura, započeta prije godinu dana, čiji se završetak ne nazire.

Odgovarajući na pitanja učesnika direktorica Vuković da je objekat trebao biti završen u avgustu prošle godine.

"Radovi su produženi jer su uslijedile greške administracije u Javnom preduzeću. Sve se nanovo aktiviralo početkom aprila. Prethodni ugovor je istekao, morao se sačiniti aneks ugovora. Ali i raspisati tender za drugu fazu, vrijedan dodatnih 300.000 eura koji podrazumijeva ispunjavanje ekoloških karakteristika investicije, čega u prvoj fazi nije bilo. Uz to izvršiće se investiciona ulaganja na Žugića luci i izložbenom prostoru. Uskoro ćemo imati sastanak sa predstavnicima Direkcije za saobraćaj vezano za probleme postavljanja montažnih objekata oko mosta na Tari."

Dogovoreno je da narednih dana rafteri i NVO sektor očiste otpar oko i iz korita rijeke Tare, sakupljen prije nekoliko godina ali ne i odvezen pa ga je nadošla rijeka ponovo vratila u svoje korito

Bonus video: