Lijek protiv karcinoma stigao u Klinički centar

U “Montefarmu” tvrde da statistika od prethodne dvije godine pokazuje da se ne može govoriti o nestašicama citostatika, već su proizvođači djelimično kasnili sa isporukom nekih
88 pregleda 0 komentar(a)
docetaxel, Foto: Aurobindo
docetaxel, Foto: Aurobindo
Ažurirano: 16.06.2016. 07:11h

Lijek protiv karcinoma - “docetaxel” stigao je prije dva dana u Crnu Goru i već je isporučen Klinici za onkologiju.

To je “Vijestima” potvrđeno u “Montefarmu” i Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Neke od pacijentkinja, koje se liječe od karcionoma dojke, početkom mjeseca nijesu mogle da dobiju terapiju zbog nedostatka “docetaxela”.

Iz Centralne apoteke KCCG tada je saopšteno da je lijek nedostajao od sredine aprila.

Zbog toga su poručili pacijentima da kontaktiraju Kliniku za onkologiju i poslušaju savjete ljekara za dalja uputstva, jer za pojedine postoji mogućnost da prime alternativni lijek - “taxol”.

Iz “Montefarma” je tada saopšteno da je nestašica, prema informacijama koje su dobili od proizvođača “Plive”, nastala zbog nedostatka sirovine potrebne za proizvodnju i da ga mogu očekivati polovinom juna.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da je koncentrat za infuziju “docetaxel” od 20 i 80 miligrama deficitaran i u regionu.

U “Montefarmu” tvrde da statistika od prethodne dvije godine pokazuje da se ne može govoriti o nestašicama citostatika, već su proizvođači djelimično kasnili sa isporukom nekih.

Izuzetak do sada, kako su naglasili, bila je sporna “docetaxel” infuzija, koja je krajem marta prošle godine bila povučena iz prometa na osnovu prijave sumnje kvaliteta određenih serija.

Bonus video: