Blokada zbog duga od 860 hiljada eura

Iz SSCG je za samo tri godine nezakonito otišlo 3,8 miliona eura, tvrdi Senka Rastoder
50 pregleda 6 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Senka Rastoder, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.06.2016. 06:27h

Poreska uprava blokirala je juče račun Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), zbog neuplaćenih poreza i doprinosa u iznosu od 860.000 eura.

Predsjednica sindikalne organizacije stručne službe SSCG Senka Rastoder ocijenila je za “Vijesti” da je konačno došlo vrijeme da Poreska uprava radi svoj posao, jer poslodavci već pet godina ne uplaćuju doprinose radnicima.

“Znam kakvi su problemi postojali u našoj organizaciji, ali bez obzira SSCG ne bi smio da krši zakon, već da postavlja primjer kako treba poslovati. Mnogi su radnici otišli u penziju bez uplaćenih doprinosa”.

Ona je kazala da radnici traže uvođenje vanrednih mjera radi zaštite zaposlenih od, kako tvrdi, višegodišnjih zloupotreba i nesavjesnog poslovanja rukovodstava u posljednjih 15 godina.

Istakla je da je, prema izvještaju nezavisne kuće Revico koja je radila reviziju poslovanja, iz SSCG za samo tri godine nezakonito otišlo najmanje 3,8 miliona eura.

“Samo sa računa Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorica nestalo je skoro 500.000 eura, a sa raznih računa SSCG najmanje 2,8 miliona. Novac je prebacivan sa računa na račun i na kraju završavao u privatnim džepovima. SSCG ima 18 računa u raznim bankama i četiri fonda”.

Rastoderova tvrdi da revizor u izvještaju izražava “osnovanu sumnju” da je bilo nelegalnih mahinacija.

“Nanovo pozivamo vrhovnog državnog i specijalnog tužioca da se pozabave prijavama od 2010. godine, koje još nijesu odbačene. Neka nam makar kažu da su odbacili prijave, pa da znamo na čemu smo”.

Sekretar SSCG Duško Zarubica, koji je prije pola godine stupio na funkciju, tvrdi da je riječ o problemima koje je naslijedio.

On je ocijenio da bi državni organi trebalo da se pozabave navodima iz revizorskog izvještaja.

“Mogu samo da garantujem da niko neće biti zaštićen u tom procesu utvrđivanja odgovornosti. Svako će da odgovora za koga se utvrdi da je radio zloupotrebe”.

Revizorski izvještaj, prema nezvaničnim informacijama, pokazao je i da nedostaju brojne nekretnine, odnosno da iz godine u godinu sa popisa imovine nestaju vrijedni poslovni prostori i placevi širom Podgorice.

Zarubica ide ako se dug ne izmiri?

Zarubica je indirektno kazao “Vijestima” da će podnijeti ostavku, ukoliko ne riješi dug SSCG od 860.000 eura zbog kojeg je račun u blokadi.

“Uspio sam da regulišem dug organizacije u iznosu od oko milion eura, a očekujem da ću brzo i ovaj dug za porez. Ukoliko ne uspijem u tome, kao i u dosadašnjem radu, znaću da se odredim prema svom radnom mjestu”.

Bonus video: