VLADA UTVRDILA NOVI PREDLOG ZAKONA

Građani će imati novu ličnu kartu "treće generacije"

Razlog za donošenje ovog zakona, prema riječima generalne direktorice Direktorata za građanska stanje i lične isprave, je potreba povećanje sigurnosti identifikacionih dokumenata građana Crne Gore
3098 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2018. 17:59h

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, kojim je predviđeno da tim dokumentom građani mogu da regulišu zdravstvenu zaštitu.

Generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković kazala da je građanin koji je navršio 18 godina, ima prebivalište u Crnoj Gori obavezan da ima ličnu kartu.

Predlogom zakona, prema njenim riječima, omogućeno je da osobe mlađa od 18 godina imaju pravo na ličnu kartu.

„Stvara se mogućnost da svi građani mogu regulisati zdravstvenu zaštitu putem lične karte, s obzirom da će ona moći da sadrži ove podatke unijete u elektronski čip neophodne za pristup tim pravima“, objasnila je Baković.

Ona je kazala da će, shodno izmenjama, obrazac lične karte sadržati čip kako bi dosadašnja lična karta imala sve potrebne elemetne, nakon čega bi se nabavila i izradila nova identifikaciona dokumenta takozvane treće generacije.

Na ovaj način, prema riječima Baković, elektronskom nosaču podataka, čipu, biće pohranjeni podaci koji su ispisani u vizuelnoj zoni lične karte, fotografija, otiska dva prsta.

„Nakon ostvarenih uslova za izdavanje lične karte treće generacije biće omogućen unos sertifikata za elektronsku identifikaciju, serfifikat za kavlifikovani elektronski potpis“, kazala je Baković.

Razlog za donošenje ovog zakona, prema njenim riječima, je potreba povećanje sigurnosti identifikacionih dokumenata građana Crne Gore

„Uvođenjem nove tehologije smanjuju se potencijalna mogućnost da prava građana budu ugrožena i povećava mogućnost da podaci budu bezbjedniji“, kazala je Baković.

Na pitanje novinara kada počinje da se primjenjuje zakoni i kada će garađani imati nove lične karte, Baković je rekla da je primjena zakona odložena za šest mjeseci.

Na pitanje koliko će koštati izdavanje lične karte, Baković je istakla da su različite takse za izdavanje takvih dokumenata u uporednoj praksi.

„Najvjerovatnije će Vlada dotirati razliku vrijednosti ove lične karte u odnosu na sadašnju. Tako da će, pretpostavljamo, cijena biti ista“, zaključila je Baković.

Preporučujemo za Vas