BEZ VODE 24 SATA

Budvanski Liberali pozivaju građane na neposlušnost: Ne plaćajte račune za vodu

"Neophodno je ispitati šta je tačan uzrok nestanka vode, iako je istina da je 'krivac Regionalni vodovod' preuzeti radnje kako bi se nadoknadila materijalna i nematerijalna šteta, i preventivno djelovati da do ovakvih i sličnih havarija ne dolazi!“
10 komentar(a)
Budva, Foto: Vijesti
Budva, Foto: Vijesti
Ažurirano: 15.06.2016. 13:29h

Budvanska Socijaldemokratska partija pozvala je da ukoliko je krivac za nestaka vode u Budvi regionalni vodovod, da se preduzmu aktivnosti kako bi se nadoknadila materijalna šteta, dok je Liberalna partija pozvala građane na neposlušnost i neplaćenja računa.

Nakon što je punih 24 časa Budva bila bez vode zbog havarije transformatora na izvorištu Bolje setre, uslijedile su oštre reakcije političkih partija metropole turizma zahijevajući da se ne smije dozvoliti da grad u ljeto ponovo doživi istu situaciju.

"Destinacije koje teže da 'žive' od turizma vodu ne smiju doživljavati kao luksuz, kao turističku atrakciju, dodatnu vrijednost. Nažalost, Budvi je voda luksuz! Ne samo po cijeni kubika vode, koji je jedan od najskupljih u Evropi, već i po dostupnosti. Naime, rukovodstvo DOO Vodovod i kanalizacija Budva još jednom je dokazalo tvrdnje da je najskuplja voda onda kada je nema. Međutim, iako je to dosta česta pojava u Budvi, nedavna dešavanja predstavljaju kap koja preliva već prepunu čašu. Desetine hiljada turista i građana Budve, osjetili su kako je to na ljetnjoj žegi biti bez kapi vode punih 24 časa! Iako često čujemo da je cijena vode tolika jer je i kvalitet na najvišem nivou, u praksi stvari stoje drugačije. Česte su havarije i nestanci vode, koje se nerijetko dešavaju i kada je sezona u jeku. Pretpostavljamo da i gubici na mreži od 70% pretstavljaju taj kvalitet više. Svjedoci smo da Budva, 'crnogorski Monte Karlo', ovih dana otvara jedan od savremenih 'Vodenih gradova', gle čuda, u isto vrijeme kada se turisti tuširaju flaširanom vodom iz marketa“, poručuju iz SDP Budve.

Oni predlažu da se u najkraćem roku osposobi vodoizvorište Podgor, koje će stajati u rezervi kada dođe do ovakvih i sličnih havarija.

"Neophodno je ispitati šta je tačan uzrok nestanka vode, iako je istina da je 'krivac Regionalni vodovod' preuzeti radnje kako bi se nadoknadila materijalna i nematerijalna šteta, i preventivno djelovati da do ovakvih i sličnih havarija ne dolazi!“, navode u ovoj opozcionoj partiji.

Lider budvanskih Liberala Blažo Rađenović smatra poraznim činjenicu da potrošači koji vodovodne usluge plaćaju najskuplje u Evropi, moraju da trpe 'suve slavine uslijed žega'.

"Iako imamo mnogobrojne kritike i na lokalni vodovod i njihove usluge ne možemo a da ne primijetimo da je njihova namjera da se ponovo uspostavi sistem snabdijevanja sa vodoizvorišta Podgor ispravan. Na ovaj način podržavamo tu inicijativu i zahtijevamo da Opština Budva kao osnivač lokalnog Vodovoda revidira Ugovor koji je nedavno potpisan sa Regionalnim vodovodom, kako se ubuduće slične situacije ne bi dešavale. Dakle, tražićemo da se pod hitno maksimalno aktiviraju sva vodoizvorišta na prostoru Opštine Budva a da se od Regionalnog vodovoda uzimaju samo one količine vode neophodne za zadovoljavanje potreba u toku turističke sezone. Kada se uzme u obzir da firma “WTE” nije odradila ni trećinu ugovorenih obaveza povjerenih im od strane Opštine Budva, jer da je suprotno danas ne bi imali neprijatne mirise duž Slovenske plaže, izlivanje kanalizacije kako u Budvi, tako i na Svetom Stefanu, Petrovcu i Buljarici pa kada se tome doda dosadašnja preskupa saradnja sa Regionalnim vodovodom - jer danas vode nemamo - dolazimo do jasnog zaključka da se Odluka o cijeni vode hitno poništi ili ćemo u suprotnom pozvati potrošače na građansku neposlušnost u vidu neplaćanja računa”, kazao je Rađenović.