Porodice iz centra Nikšića traže pomoć: Na prozore nam zmije "kucaju"

“Nakon smrti vlasnice o objektima niko ne vodi računa. Kako nije imala djece, nakon njene smrti javilo se tridesetak nasljednika, ali za ovih 25 godina o imanju i objektima niko nije vodio računa. To je godinama propadalo i sada predstavlja ruglo u centru grada, ali i izvor zaraze, pa je naša bezbjednost ugrožena”
156 pregleda 7 komentar(a)
Momir Nenezić, Foto: Svetlana Mandić
Momir Nenezić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.06.2016. 14:56h

Pet nikšićkih porodica traže da lokalne vlasti nađu način i očiste dvorište u Ulici Peka Pavlovića, čija je vlasnica preminula prije 25 godina.

Kažu da to ruglo u centru grada predstavlja izvor zaraze i da je ugroženo zdravlje okolnih stanovnika.

“Nakon smrti vlasnice o objektima niko ne vodi računa. Kako nije imala djece, nakon njene smrti javilo se tridesetak nasljednika, ali za ovih 25 godina o imanju i objektima niko nije vodio računa. To je godinama propadalo i sada predstavlja ruglo u centru grada, ali i izvor zaraze, pa je naša bezbjednost ugrožena”, kazao je Momir Nenezić, pored čije kuće je sagrađen jedan od spornih objekata.

Mještani tvrde da su se nekoliko puta obraćali za pomoć nadležnim institucijama, ali da nema povratne reakcije.

“Obavještavali smo sve nadležne institucije i niko ništa. Sa ovim hoćemo u Evropsku uniju”, rekao je Nenezić.

On je rekao da je lokalna uprava organizovala čišćenje imanja i objekata, ali da je jedan od nasljednika tada zabranio akciju, uz izgovor da će mašine uništiti voćnjak.

“Taj voćnjak niko ne održava, sve je to podivljalo i godinama ne rađa, već je obrastao korovom i smećem. Opština je trebalo davno ovo da riješi, da vlasnicima pošalje dopis da se ovo očisti, pa ako neće da Opština očisti, a njima pošalje račun”.

“Ne smijemo da otvorimo prozore da nam ne bi u kuću ušle zmije, pa stavljamo mreže. Smeće baca ko stigne. Ljeti je ovdje nesnosni smrad. Kuća je naslonjena na zid od moje kuće i kako je otišao krov, a ona pala, sada meni vlaži u kući. Prošle godine sam pokušao da uđem u taj objekat ali nijesam smio kada sam vidio šta je sve unutra”, kazao je Nenezić.

Branimir Nenezić tvrdi da bi se mještani samoorganizovali i očistili taj dio, ali da su im ruke vezane zbog stava brojnih nasljednika.

“Dok je vlasnica bila živa, to je bilo sve uređeno. Kao djeca smo dovodili iz škole drugove da dođu da vide cvijeće, voćnjak, baštu. Mi smo se hvalili njenim imanjem. Od kada je umrla, još niko od tih nasljednika nije došao da makne papirić. Ovo je sramota za centar grada”, kazao je Branimir Nenezić.

Opština neće dugo čekati...

Sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Nebojša Adžić, kazao je da problem nije lako riješiti zbog većeg broja nasljednika.

“Prošle jeseni smo počeli sa čišćenjem, ali su se vlasnici pobunili i zaustavili radove”, kazao je Adžić.

Najavio je da će Opština ipak završiti taj posao, ako vlasnici ne očiste parcelu.

“Ovdje se radi o veoma specifičnom vlasničkom odnosu, ali to ne može biti opravdanje za ovakvo stanje. Svako je dužan da održava red i čistoću u svom posjedu”, poručio je Adžić.

Bonus video: