U planu razvoj i zaštita područja NP Prokletije

„Želimo da uključimo što više predstavnika lokalnih zajednica da daju komentare i da se uključe u rad kako NP Prokletije, tako i NPCG, jer ona ima ključnu ulogu razvoja kako nacionalnih parkova, tako i svih pojedinačnih prostora i mjesta unutar parkova. Iz tog razloga želimo da narednu sjednicu održimo u Rožajama“
89 pregleda 0 komentar(a)
Prokletije, Grebaje, Foto: Shutterstock.com
Prokletije, Grebaje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.06.2016. 11:41h

Prednacrt Prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka (NP) Prokletije, koji je prezentovan na sjednici Socio-ekonomskog savjeta u Plavu, trebalo bi da obezbijedi stvaranja uslova za razvoj, zaštitu, uređenje i korišćenje tog područja.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Azra Vuković, kazala je da će prednacrt Prostornog plana Prokletija dati smjernice njegovog budućeg razvoja.

„Sa nama su bili i obrađivači Plana osim članova Socio-ekonomskog foruma NP Prokletije. Savjet je održan u proširenom skupu gdje je bilo više predstavnika lokalne zajednice. Obrađivači su nam prezentovali Plan u kratkim crtama“, navela je Vuković.

Prema njenim riječima, bilo je puno komentara i kritika, ali i jako dobrih i konstruktivnih predloga članova Socio-ekonomskog foruma koji će u narednom periodu biti uvršteni u prednacrt.

Vuković je dodala da je to bio jako važan sastanak, jer je lokalna zajednica bila uključena u radnim fazama izrade Prostornog plana kako bi dala doprinos i kroz komentare na kraju zajednički doprinijela kvalitetnom planu za ovo područje.

„Želimo da uključimo što više predstavnika lokalnih zajednica da daju komentare i da se uključe u rad kako NP Prokletije, tako i NPCG, jer ona ima ključnu ulogu razvoja kako nacionalnih parkova, tako i svih pojedinačnih prostora i mjesta unutar parkova. Iz tog razloga želimo da narednu sjednicu održimo u Rožajama“, navela je Vuković.

Direktor NP Prokletije, Enes Drešković, rekao je da je zadovoljan održavanjem druge sjednice Socio-ekonomskog savjeta.

„Zadovoljni smo učesnicima. Na sjednici su, pored Vuković, bili predsjednik Opštine Plav, Rahman Šahmanović i predsjednik Skupštine Opštine (SO) Gusinje, Elvis Omeragić. To potvrđuje da su vrlo zainteresovane sve institucije koje će u narednom periodu direktno imati koristi i direktno učestvovati u planiranju i zaživljavanju ovog zvaničnog dokumenta“, kazao je Drešković.

On je naveo da očekuje da će završna verzija plana biti okončana do jeseni, ukoliko se nastavi rad postojećim intenzitetom, uz konstruktivne predloge i sa stručnim saradnicima.

"Osnovni razlog za izradu i donošenje Prostornog plana posebne namjene NP Prokletije je to što je jedinstveni prostor Prokletija zakonom proglašen za nacionalni park 2009. godine, pa se za njega prvi put radi prostorni plan, što je zakonska obaveza”, navodi se u saopštenju JPNPCG.

Planom će se, kako se dodaje, obezbijediti stvaranje uslova za razvoj, zaštitu, uređenje i korišćenje područja Prokletija na principima održivog razvoja, naročito za zaštitu i očuvanje prirodnih dobara od izuzetnog nacionalnog značaja, kao i drugih prirodnih resursa i posebno vrijednih kulturno-istorijskih dobara.

“Plan će, kroz definisanje planskih rješenja, obezbijediti valorizaciju prostora kroz razvoj odabranih razvojnih sadržaja, infrastrukture, turističke afirmacije, uz poštovanje svih segmenata zaštite životne sredine i autentičnih predjela”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: