Romski bal u avgustu: Čuvaju kulturni identitet

Prošlogodišnja misica Nataša Hasani pozvala je sunarodnice da se prijave za Romski bal
52 pregleda 1 komentar(a)
Romski bal, Foto: Svetlana Mandić
Romski bal, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.06.2016. 11:39h

Ovogodišnji Romski bal, tradicionalna kulturna manifestacija koja se održava četvrti put i ima za cilj očuvanje i razvoj kulturnog identiteta i kulutrne baštine kod romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori, biće organizovan u avgustu.

„Manifestacija ima za cilj očuvanje razvoja kulturnog identiteta i njegovanje kulturne baštine Roma, širenje multietničkog skalda i tolerancije prezentovanjem romskih običaja i duhovne specifičnosti. Ona u svojoj formi nosi širenje pozitivnog duha romskog naroda, njegovu ljepotu, druželjubivost ,istrajnost i vjeru“, kazao je Ismet Kurti, na konferenciji za novinare.

Manifestaciju, koja je zamišljena tako da na jednom mjestu okupi predstavnike RE populacije iz svih gradova Crne Gore, organizuje Koalicija „Romski Forum za integracije“.

„U četiri grada organizovaćemo konkurs za odabir najljepše Romkinje, dok će završna manifestacija, kao i svake godine, biti organizovana u Nikšiću“, kazao je Kurti i dodao da je projekat podržan od Fonda za manjine sa 4.000 eura.

U okviru projekta biće organizovana tribina „Kulturna emancipacija romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori“ koja ima za cilj da predstavi sliku trenutnog stanja kulturne integracije RE populacije u Crnoj Gori, kao i smjernice i modalitete njihove bolje kulturne inkluzije u savremeno društvo.

Tahir Hajruši, kazao je da im je Fond za manjine pomogao više nego lokalna uprava.

„U Opštini su nam rekli da Romi nemaju kapaciteta, a imamo deset Roma u Nikšiću koji su završili fakultet. Nema pravo da mi predstavnik komisije kaže da nemam kapaciteta, on može samo da me preda sudu ako sam nešto finansijki pogriješio“, kategoričan je Hajruši.

Prošlogodišnja misica Nataša Hasani pozvala je sunarodnice da se prijave za Romski bal.

„Drago mi je što sam upoznala nove ljude i drugare. Promijenio mi se život posle toga, sada sam popularnija i ljudi ne prepoznaju na ulici“, kazala je Hasani.

Bonus video: