NVO Južni Jadran: Vlasnik Carina i dalje gradi bez dozvola

Iz tog Udruženja podsjećaju da Popović od 2008. godine izbjegava da plati 900.000 eura obaveznog poreza na promet koje mu je Rješenjem odredila Poreska Uprava CG kada je trgovao sam sa sobom. Tada su „Carine“ doo kupovale nekretnine preduzeća „Južni Jadran“ AD, a Popović je i tada kao i danas, vlasnik obje firme
68 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2016. 09:36h

Preduzeće „Carine“doo iz Podgorice u vlasništvu Čedomira Popovića privodi kraju radove na izgradnji hotela „Park „ u Bijeloj. “Depadans hotela Delfin koji je u neposrednoj blizini, legalzovan je, iako je kompletan izgrađen bez građevinske dozvole. Osnovni sud u Herceg Novom donio je prvostepenu presudu i Popovića uslovno kaznio ga zbog zbog te gradnje bez dozvole. Krivične prijave zbog oštećenja pečata i zapošljavanja stranaca koji nijesu imali ni prijavu boravka, Sud nije mogao dokazati tako da je sankcija za ta krivična djela izostala”, navodi se u saopštenju manjinskih akcinara udruženih u NVO Južni Jadran.

U saopštenju se ističe da je prilikom gradnje hotela Park u Bijeloj srušen dio obale i starih parapeta izgrađenih prije jednog vijeka-u doba Austrougarske, zbog čega negoduju mještani. Inspektori JP Morsko dobro podnijeli su nekoliko prijava zbog nedozvoljene gradnje na obali, ali rakcija nije bilo.

“Popović je kao i do sada više puta pokazao da je jači od države. Kako mediji prenose Popoviću ne fali povlašćenih kredita IRF –a iako je svima dobro poznato da je komleks LAZARET u Meljinama sa 12.000m2 zemljišta na korišćenje prodao ruskoj firmi IMPERIO holding za 12 miliona eura, kao da je u njegovom vlasništvu. Nije ga mnogo zanimalo, a izgleda ni Ruse, to što je Upravni sud već jednom presudio da Popović prilikom privatizacije nije platio tržišnu cijenu zemljišta i da zemljište ima samo na korišćenje. Zakon je po ovom pitanju jasan, Savjet za privatizaciju je jedini ovlašćen da da tumačenje da li je u postupku ptivatizacije plaćena tržišna cijena za zemljište. Popović, bar za sada, nije obezbijedio ovu potvrdu, a uspio je da se u Upravi za nekretnine upiše kao vlasnik i kao takav proda imovinu rusima” navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran.

Iz tog Udruženja podsjećaju da Popović od 2008. godine izbjegava da plati 900.000 eura obaveznog poreza na promet koje mu je Rješenjem odredila Poreska Uprava CG kada je trgovao sam sa sobom. Tada su „Carine“ doo kupovale nekretnine preduzeća „Južni Jadran“ AD, a Popović je i tada kao i danas, vlasnik obje firme.

“To je vrijeme kada je Popović pokušao da sakrije tragove i izbjegne ocjene Savjeta za privatizaciju vezane za svojinski status zemljišta do kojeg je došao kupovinom akcija 2001. po Specijalnoj Uredbi Vlade CG. Ova Uredba je odmah nakon ovog „posla“ ukinuta”, pojašnjava se u saopštenju.

“Prema dostupnim informacijama i firma OMORIKA. Cop doo reg. u Tivtu, koja izvodi građevinske radove na izgradnji i rekonstrukciji kompleksa Lazaret ima običaj, kao i Popović, da radnu snagu ne prijavljuje nadležnim službama i ne obezbjedjuje potrebne dozvole za rad. Tamo nadležni teško da mogu i prići, kao da se gradi „zabranjeni grad“. Sve je teklo po planu dok se jedan od radnika nije povrijedio na radu pa su sada i neke druge nepravilnosti finansijske prirode isplivale na vidjelo. Sve je došlo do Osnovnog državnog tužioca i policije. Nadamo se da će sada biti efikasniji nego kada su utvrđivali krivična djela Popoviću vezano za nedozvoljenu izgradnju Depadansa hotela Defin. Iskreno, ako ova grupacija oko ruskih biznismena koji stoje iza Lzareta ima i upola uticaj na odgovorne državne činovnike kakvo ima Popović , ništa se spektakularno neće dogoditi. Dok se ima novaca problema neće biti. Naravno novaca za privatne džepove, a na štetu države”, ističe se u saopštenju.

Odakle pare preduzeću koje nema imovinu

Likvidator preduzeća „Južni Jadran „ AD –u likvidaciji iz Bijele, shodno članu 25 stav 2 tačka 5 zakona o privrednim društvima, obavijestio je putem pisanih medija prije par mjeseci akcionare ovog privrednog društva da je izvršio privremenu raspodjelu ostatka likvidacione mase. Vrijednost akcija, po ovoj raspodjeli, utvrđena je u iznosu od 4.773.458.29 eura, što je navodno za 16,70 više od njene nominalne vrijednosti. Interesantno, ostatak likvidacione mase, skoro pet miliona, u preduzeću koje nema imovine. NVO Južni jadran, koja zastupa manjinske akcionare, je o ovoj odluci tzv. Čedovog likvidatora upoznala Državnog i specijalnog tužioca naglasivši da se radi o klasičnom krivičnom djelu“ likvidacija u korist povezanog pravnog lica, odnosno većinskog vlasnika akcija društva koje se likvidira“. Specijalni Državni tužilac je u TV emisiji prilikom gostovanja na TV Novi ustvrdio da tužilaštvo u konkretnom slučaju sprovodi izviđajne radnje. Nadamo se da ćemo rezltate izviđaja saznati uskoro.

“NVO obavještava manjinske akcionare da uplaćene iznose prihvate i tretiraju kao dividendu za 2015. Godinu, a NVO nastavlja se bori za zaštitu svoje imovime i svojih prava, zaključuje se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Galerija

Bonus video: