Budvani i 10.000 gostiju bez vode skoro cijeli dan

Više od 20 sati nije bilo vode u gradu sa 10.000 turista
56 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.06.2016. 06:09h

Kompletno gradsko područje Budve od ponedjeljka veče bilo je bez vode.

Treći put zaredom u proteklih mjesec dana, metropola turizma ostaje bez vode zbog ispada Regionalnog vodovoda koji grad domaninatno snabdijeva.

U Budvi trenutno odmara 10.000 gostiju.

Više od 20 sati vode nije bilo, pa su i građani i turisti bili prinuđeni da kupuju bidone sa vodom.

Budvanski Vodovod koji preuzima vodu iz regionalnog vodovoda, juče je donio hitnu mjeru - da se ponovo u pripravnost stave lokalna izvorišta kako bi se ubuduće izbjegle slične situacije.

Saopšteno je da je izvorište Reževići juče uspjelo da obezbijedi snabdijevanje Svetog Stefana i Bečića...

Nesporazumi na relaciji loklani i regionalni vodovod traju godinama. Lokalne vlasti tvrde da im svaki ispad regionalnog sistema daje za pravo da se Budva ne smije oslonjati isključivo na vodu iz Skadarskog jezera, već da mora uvijek imati u pripravnosti i lokalna izvorišta.

Direktor budvanskog Vodovoda Milenko Medigović kazao je da je ponovoni ispad Regionalnog vodovoda pokazao da je to nesiguran sistem, na koji se Budva ljeti ne smije oslanjati.

“Donijeli smo odluku da se stavi u pripravnost izvorište Podgor, kako bi bi grad priključio ukoliko se ponovi ispad, jer sezona je uveliko počela”, kazao je Medigović.

Građani Budve plaćaju najskuplju vodu na primorju - 1.66 eura po kubiku, odnosno duplo toliko za privredu.

Nevrijeme krivo za suve slavine

Iz Regionalnog vodovoda (RV) saopštili su da je zbog vremenskih nepogoda došlo do kvara na postrojenju Bolje Sestre.

“Tehničke ekipe regionalnog vodovoda nakon nekoliko sati su otklonili blokadu i regionalni sistem je uspostavio redovan režim funkcionisanja jutros u 9:45”, piše u saopštenju iz RV-a. Tvrde da je ta situacija još jednom potvrdila značaj činjenice na koji ukazuju: “Da lokalni vodovodi nijesu izgradili potrebne infrastrukturne pretpostavke u cilju obezbjeđenja urednog vodosnabdijevanja krajnjih potrošača, a tu se prije svega misli na nedostatak rezervoarskih kapaciteta kojim bi se spriječila neravnomjerna isporuka vode. Stoga, potenciramo potrebu jedinstvenog i odgovornog posmatranja vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju koji u tehnološkom smislu funkcioniše kao jedna cijelina. Svako drugačije postupanje bilo kog subjekta koji pripada vodovodnom sektoru na Crnogorskom primorju, apsolutno nije održivo”.

Bonus video: