Medenica: Lift u zgradi Vrhovnog suda Crne Gore unaprijediće položaj OSI

Prema njenim riječima, Vrhovni sud, realizacijom te aktivnosti, iskazuje snažno opredijeljenje da sa nivoa najviše sudske instance unaprijeđuje ljudska prava, a time i položaj OSI i mogućnost njihovog radnog angažovanja u tim sudovima
115 pregleda 9 komentar(a)
Vesna Medenica, Vrhovni sud, OSI, Foto: Prcentar.me
Vesna Medenica, Vrhovni sud, OSI, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 14.06.2016. 17:53h

Izgradnjom lifta u zgradi Vrhovnog suda Crne Gore biće unaprijeđen položaj osoba sa invaliditetom (OSI) i mogućnost njihovog radnog angažovanja, kao i obezbijeđena sigurnost nosilaca sudske funkcije, ocijenila je predsjednica tog suda, Vesna Medenica.

Ona je danas, nakon stavljanja u funkciju lifta koji je finansijski podržala Turska agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA), kazala da će taj projekat višestruko poboljšati korišćenje usluga sudova koji su smješteni u zgradi Vrhovnog suda.

„Izgradnjom lifta, Crna Gora je uložila dodatne napore i ispunila međunarodne obaveze koje nalažu da države treba da obezbijede sve neophodne uslove kako bi sve kategorije lica imale pravo na nesmetani pristup pravdi“, poručila je Medenica.

Vrhovni sud je, kako je navela, preko Direkcije javnih radova, uradio projekat po kojem je lift izgrađen.

„Vrhovni sud je time obezbijedio pristup za najviše sudove u državi – Vrhovni, Apelacioni i Viši sud, budući da su sva tri smještena u ovoj zgradi“, istakla je Medenica.

Prema njenim riječima, Vrhovni sud, realizacijom te aktivnosti, iskazuje snažno opredijeljenje da sa nivoa najviše sudske instance unaprijeđuje ljudska prava, a time i položaj OSI i mogućnost njihovog radnog angažovanja u tim sudovima.

Medenica je podsjetila da je saradnja Vrhovnog suda, sa Kasacionim sudom Turske vrlo dobra tako da, kako je kazala, nije slučajno da TIKA prepozna potrebe tog suda za značajnim infrastrukturnim sadržajem.

Koordinator TIKA Kancelarije u Crnoj Gori, Mustafa Jaziđi, kazao je da je ta agencija u Crnoj Gori realizovala mnogo projekata u saradnji sa skoro svim državnim instuticijama.

„Izgrađen je lift, a takođe su značajne i rampe koje su postavljene na ulazu i na trećem spratu koje omogućavaju OSI pristup ovom sudu“, rekao je Jaziđi.

On je podsjetio da je TIKA, od osnivanja kancelarije u Crnoj Gori, realizovala više od 240 projekata.

„U toku je 20 projekata, koji su planirani da budu realizovani do kraja ove godine“, naveo je Jaziđi.

On je objasnio da su im prioritetni projekti koji su značajni za društvo Crne Gore.

„Trebamo naglasiti da sudstvo Crne Gore ima blisku saradnju sa Ustavnim i Vrhovnim sudovima Turske. Obostrane radne posjete tih sudova nas čine veoma srećnim zato što se odnos između ove dvije države povećava na visoki nivo“, kazao je Jaziđi.

Bonus video: